Obchvat Benátek postaví Strabag, cena v tendru spadla o 41 %

Zahájení prací na stavbě obchvatu Benátek nad Jizerou. Foto: FB Karla BendlaZahájení prací na stavbě obchvatu Benátek nad Jizerou. Foto: FB Karla Bendla

V soutěži bylo osm firem, hotovo by mělo být příští rok.

Společnost Strabag se stala vítězem soutěže na stavbu první části nového obchvatu Benátek nad Jizerou. Jeho stavbu „oficiálně“ zahájil Středočeský kraj už v září, šlo ale jen o archeologický průzkum. Teď se může stavba rozjet naplno.

Vítězství Strabagu vyplývá z informací na profilu zadavatele. Na tuzemské poměry silničního stavitelství jde v letošním roce o výjimečnou zakázku podle poklesu ceny proti předpokládané hodnotě. Krajská správa a údržba silnic odhadla cenu na 132 milionů korun, vítězná cena je nakonec necelých 77 milionů korun. To je o 41 % méně, než byl odhad. Do soutěže přišlo osm nabídek včetně polského Budimexu, jen dvě firmy nabídly přes 100 milionů korun.

Kolem města vede dálnice D10, na první pohled se tak může zdát, že Benátky obchvat nepotřebují. Odvede ale provoz ze silnice III/27212 (ulice Mladská) vedoucí do průmyslové zóny na silnici II/272 tak, aby zejména nákladní auta nemusela zajíždět do města. Součástí stavby bude velká okružní křižovatka u kapličky, vybudují se také hospodářské sjezdy nejen pro zemědělce. Nový úsek bude měřit 700 metrů.

Lepší přístup do bývalého vojenského prostoru

Nová silnice v budoucnu ulehčí život obyvatelům města, neboť tisíce těžkých nákladních vozidel nebudou muset zajíždět do centra Benátek nad Jizerou a zpět směrem do bývalého vojenského výcvikového prostoru u Milovic, ale budou sjíždět a najíždět rovnou z a na dálnici D10,“ řekl Karel Bendl, středočeský radní pro oblast silniční dopravy. Stavba by měla být dokončena na začátku léta 2024.

Bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice Mladá nabízí stovky hektarů pozemků, které vlastní Středočeský kraj a se kterými má velké plány. Důkazem toho má být uzavření memoranda o spolupráci kraje s dalšími dotčenými městy a obcemi o rozvoji této lokality. Nová komunikace propojí i toto území přímo s dálnicí D10.
Podle měření by tuto trasu mělo využít cca 600 nákladních aut denně, které v současnosti projíždí přes město.

Mapa obchvatu Benátek. Foto: Středočeský kraj

Mapa obchvatu Benátek. Foto: Středočeský kraj

Tagy Benátky nad Jizerou II/272 Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje Strabag Středočeský kraj
5 komentářů