Seznam Zprávy: Kremlík tvrdí, že mu právník Janoušek nabídl úplatek 1,5 milionu

Vladimír Kremlík představuje elektronickou dálniční známku. I na jejím provozu by se měl Cendis podílet. Foto: twitterový účet Vladimíra KremlíkaVladimír Kremlík představuje elektronickou dálniční známku. I na jejím provozu by se měl Cendis podílet. Foto: twitterový účet Vladimíra Kremlíka

Jednatel advokátní kanceláře Rowan Legal Martin Janoušek měl v prosinci tehdejšímu ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi nabídnout úplatek ve výši 1,5

Jednatel advokátní kanceláře Rowan Legal Martin Janoušek měl v prosinci tehdejšímu ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi nabídnout úplatek ve výši 1,5 milionu korun. Kremlík to řekl serveru Seznam Zprávy. Rowan Legal získala na ministerstvu dopravy zakázky právě za Kremlíkova působení, jak již dříve deník Zdopravy.cz upozornil. Kremlík byl z funkce odvolán k 24. lednu. Janoušek obvinění v podvečer odmítl a dodal, že na Kremlíka podává trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění. Jeho prohlášení jsme doplnili pod článkem.

„Nabídl mi úplatek,“ řekl Seznam Zprávám na záznam bývalý ministr dopravy. Server současně upozornil na fakt, že Rowan Legal pracuje i pro společnost CGI, která vyhrála zakázku na mýtného auditora, a že s ní Janouškova nabídka souvisí. Nový ministr dopravy Karel Havlíček zakázku zrušil a chce zadat práci na mýtného supervizora státnímu podniku Cendis.

K nabídce úplatku mělo dojít 23. prosince. Kremlík o ní až do 14. ledna mlčel, pak poslal podle Seznam Zpráv řediteli Bezpečnostní informační služby Michalu Koudelkovi zprávu, ve které ho informuje o tom, že mu nabídli úplatek za to, že kontrola mýta zůstane mimo Cendis. Kremlík 27. prosince napsal Ředitelství silnic a dálnic dopis, v kterém zakazuje bez konzultace s ministerstvem smlouvu řešit.

Kremlík po schůzce s BIS zašel podle serveru Seznam Zprávy znovu za Janouškem a zeptal se ho, zda ještě nabídka na 1,5 milionu platí. Janoušek uvedl, že „nemá nejmenší tušení“. Když pak Seznam Zprávy advokáta Janouška se záznamem konfrontovaly, tvrdil, že měl kocovinu. Hájí se také tím, že sami navrhli, aby zakázku na kontrolu mýtného převzal Cendis. Žádný doklad o tom však nemá, šlo prý o ústní návrh.

Není přitom jasné, proč Kremlík otálel s oznámením nabídky úplatku přes dva týdny. Podle DeníkuN už údajný úplatek vyšetřuje policie a mimo jiné se zabývá tím, proč Kremlík nesplnil zákonnou povinnost a neohlásil věc ihned policii. Za to mu prý hrozí až tři roky vězení. Kremlík v Rowan Legal dříve působil jako advokátní koncipient, podle informací deníku Zdopravy.cz na získání smluv pro Rowan Legal v ministerských organizacích velmi tlačil.

Šlo konkrétně o smlouvu právě s Cendisem, který plně spadá pod ministerstvo dopravy. Cendis měl podle registru smluv advokátní kanceláři platit maximálně 195 tisíc korun za posouzení vybraných otázek „identifikovaných ze strany ministerstva dopravy spojených s koncepcí realizace projektu Elektronizace dálničních známek“. Už při této zakázce se tak mohl Janoušek dozvědět o plánech Cendisu propojit systém elektronických dálničních známek s kontrolou mýta.

Kremlík se jako jediný ministr zúčastnil vyhlašování cen Právnická firma roku, kde Rowan Legal získala jedno z ocenění.

Prohlášení Martina Janouška (doplněno v 19:00):

Kategoricky odmítám lživé obvinění, která proti mě vznesl bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík. S ohledem na dlouhodobé přátelské vztahy jsme se na jeho žádost potkali tuto sobotu v Krkonoších, kde překotně a zmateně mluvil o své extrémně složité životní situaci, dokola rozebíral důvody svého odvolání i velmi citlivé aspekty svého osobního života. Otevřeně hovořil o svých představách, že by si zasloužil pracovní nabídky v resortu dopravy či jinde ve státní správě či soukromém sektoru a vyjádřil rozčarování nad tím, že řada jemu nabízených pozic od bývalých politických spojenců neplatí. Mezi jinými pronesl i větu o nabídce 1,5 milionu, která mě zarazila, protože jsem nevěděl, o čem mluví a proto jsem se snažil konverzaci odvést do ztracena větou, že o tom nic netuším.

Zcela nevěrohodně na mě působí fakt, že údajnou nabídku úplatku nahlásil se zpožděním několika týdnů a to prostřednictvím SMS zprávy řediteli BIS a jako právník naprosto ignoroval standardní postup ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení. Navíc se přitom odvolává na schůzku 23.12. v prostorách Ministerstva dopravy, kde jsem ten den prokazatelně nebyl.

To, že mojí negativní reakci vydává za potvrzení své verze událostí, považuji za absurdní. Absurdní o to víc, že to byla původně naše myšlenka, aby ministerstvo svěřilo zakázku supervizora mýta resortní organizaci Cendis. Nedává proto absolutně smysl, abych následně údajně lobboval proti tomu.

Je mi líto, že moje snaha podpořit člověka v katastrofické pracovní, osobní a finanční situaci je zneužita k tomu, že Vladimír Kremlík chce obviňováním jiných vylepšovat svou poškozenou reputaci. Proti tomu se hodlám bránit a podám trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění. 

Tagy korupce Rowan Legal Vladimír Kremlík
35 komentářů