Samoobslužné terminály pro nákup jízdenek kartou v pražské MHD dodá ČSOB s Mikroelektronikou

Automat pro bezkontaktní platbu. Autor: MastercardAutomat pro bezkontaktní platbu. Autor: Mastercard

DPP neobnoví doplňkový prodej jízdenek u řidiče.

Cestující v autobusech Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) by měli mít od podzimu možnost koupit si jízdenku v autobuse v samoobslužném terminálu a zaplatit ji bezkontaktní kartou, stejně jako si ji mohou už nyní pořídit v tramvajích nebo při vstupu do metra.

DPP uzavřel smlouvu na dodávku 1 200 terminálů do autobusů, elektrobusů a trolejbusů včetně platebního a kontrolního systému se společností Bankovní informační technologie ze skupiny ČSOB. Terminály dodá Mikroelektronika. První automaty se mají ve vozidlech objevit na podzim. Všechny mají být dodány do deseti měsíců od podpisu smlouvy. Budou mít stejné funkce a uživatelské rozhraní, na jaké jsou cestující zvyklí z obdobných terminálů v tramvajích a ve vestibulech metra. I ty jsou od stejného sdružení.

Umístění u druhých dveří

Terminály budou umístěny jednotně v blízkosti druhých dveří. Obdobně jako v tramvajích a vestibulech metra budou mít barevný grafický dotekový displej a nabídku ve čtyřech jazycích: českém, anglickém, německém a ruském. Cestující si v nich budou moct zakoupit jízdenky pro jednotlivou jízdu nebo krátkodobé jízdenky pro spoje na území hl. m. Prahy. Nákup bude možné uhradit pouze bezhotovostně jakoukoliv platnou debetní nebo kreditní kartou asociací Europay, MasterCard nebo Visa.

„Řidičům autobusů na městských linkách odpadnou povinnosti, rizika a zdržení spojená s hotovostním prodejem jízdného. Doplňkový prodej, který byl přerušen na počátku pandemie covidu-19, již proto nebudeme obnovovat,“ řekl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP. Dopravce očekává, že by mohl zprovozněním i klesnout počet černých pasažérů.

Příprava elektroinstalace a montáž držáků pro terminály má proběhnout během prázdnin. „V září by pak dodavatel měl začít s postupnou instalací a zprovozňováním samotných terminálů. Vzhledem k velikosti naší flotily její vybavení zabere zbytek podzimu. Ve všech vozidlech by měly být terminály nejpozději na přelomu letošního a příštího roku,“ dodal Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP.

Provize 5 % z nákupu

Smlouva je na šest let s opcí na prodloužení o dva roky. Provoz bude DPP stát sto tisíc korun měsíčně plus pět procent z celkové výše tržeb zrealizovaných na těchto 1 200 samoobslužných terminálech. Po skončení smlouvy má DPP možnost si terminály odkoupit do svého vlastnictví za jednu korunu za kus bez DPH.

Systém bude online monitorovat funkčnost platebního systému, zbývajícího počtu jízdenek, definované techniky DPP a dodavatele elektronicky předem upozorňovat na nedostatek papíru v terminálu nebo avizovat chybu konkrétního zařízení a automaticky odesílat data o počtu a finančním objemu transakcí podle jednotlivých typů jízdenek včetně zamítnutých nákupů.

Tagy bezkontaktní platby v MHD ČSOB Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Mikroelektronika
72 komentářů