Jízdenka koupená kartou v každé tramvaji. DPP začal s montáží automatů, zavede je i v autobusech

Automat pro bezkontaktní platbu. Autor: MastercardAutomat pro bezkontaktní platbu. Autor: Mastercard

Cestující v pražských tramvají mají mít do konce dubna možnost koupit si v tramvaji jízdenku bezkontaktní kartou. Služba běžná v

Cestující v pražských tramvají mají mít do konce dubna možnost koupit si v tramvaji jízdenku bezkontaktní kartou. Služba běžná v řadě jiných měst zatím procházela testování na linkách 18 a 22, postupně se během několika týdnů rozšíří na všechny linky. Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) chce službu rozšířit i do autobusů.

Montáž ostatních automatů začala dnes. Na přítomnost oranžového validátoru, a tudíž možnost provést bezhotovostní nákup cestovního dokladu, upozorní cestující speciální piktogramy na prostředních dveřích tramvajových vozů po celé Praze.

Terminály dodá společnost Bankovní informační technologie (která spadá pod ČSOB). Ta na své náklady vybaví všechny tramvaje samoobslužnými zařízeními pro nákup jízdenek. Službu bude zajišťovat následující 4 roky od zprovoznění. Podle registru smluv  je hodnota zakázky 60 milionů, firma ČSOB bude inkasovat 1,99 % z hodnoty transakcí.

Zaváděním platebních terminálů se Praha zařadí mezi světové metropole, kde trend využívání technologií již běžně funguje. Praha se stane zdaleka největším městem pokrytým touto technologií s ohledem na počty vozidel, obrat cestujících i obslouženou oblast v ČR,“ říká Adam Scheinherr, náměstek pražského primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP.

Snažíme se, aby byl nákup jízdenek pro naše cestující co nejsnazší a nejpohodlnější. Věříme, že když jim umožníme zaplatit za jízdu tramvají kartou přímo ve voze, ušetříme jim tím starosti se sháněním drobných mincí a také automatu na jízdenky. Zároveň doufáme, že se nám tímto krokem podaří snížit počet nechtěných černých pasažérů, kteří neplánovali cestovat bez platné jízdenky, ale nemohli si ji z různých důvodů zakoupit,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Současně uvedl, že ještě letos chce vypsat soutěž na podobnou zakázku, která umožní bezkontaktní placení v autobusech.

DPP zavedl na konci loňského roku bezhotovostní platbu jízdného také na všech příměstských autobusových linkách, které provozuje. DPP rovněž před časem zavedl pro své pasažéry možnost nahrát si kupony na platební kartu nebo na In Kartu Českých drah. Současně mění i výdejní jízdenkové automaty mimo dopravní prostředky, které už umí přijímat i platební karty.

Během první poloviny letošního roku bude vyměněno dalších 100 kusů automatů, které nahradí staré automaty akceptující pouze mince, a to převážně ve stanicích metra. Tím bude umožněn bezhotovostní nákup jízdenek i cestujícím pražského metra, přičemž v současné době se nepočítá s instalací bezkontaktních platebních terminálů přímo do vozových souprav.

Tagy bezkontaktní platby v MHD Dopravní podnik hl. města Prahy dpp
23 komentářů