dkv-spojujeme

DPP na jaře spustí bezkontaktní platby v tramvajích, zajistí je dcera ČSOB

Automat pro bezkontaktní platbu. Autor: MastercardAutomat pro bezkontaktní platbu. Autor: Mastercard

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) pokročil v přípravě zavedení bezkontaktních plateb za jízdenky v tramvajích. Aktuálně uzavřel smlouvu na

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) pokročil v přípravě zavedení bezkontaktních plateb za jízdenky v tramvajích. Aktuálně uzavřel smlouvu na zajištění této služby se společností Bankovní informační technologie, což je dcera ČSOB. Všechny tramvaje by měly být osazeny prodejním terminálem do půl roku od podpisu smlouvy, tedy ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Partnerská firma bude tuto službu zajišťovat po dobu čtyř let od jejího zprovoznění. DPP jí bude platit provizi ve výši 1,99 procenta z ceny jízdného. Podle podniku půjde o jeho nejlevnější prodejní kanál jízdného. „Je to trend dnešní doby a my rádi vyhovíme potřebám našich pasažérů, pro které to bude jednoznačně znamenat zvýšení komfortu a kvality poskytovaných služeb,“ uvedl šéf DPP Martin Gillar.

DPP plánuje, že bezkontaktní platby budou možné u prostředních dveří. U tramvají 14T budou zařízení na platby dvě, protože tyto tramvaje nemají v prostředním článku dveře. Nový prodejní kanál ovšem neznamená konec papírových jízdenek tak jako v Ostravě, pražské terminály budou vydávat papírové jízdenky.

Nejde přitom v Praze o úplnou novinku. Pilotní projekt na nákup jednorázových jízdenek prostřednictvím bezkontaktních plateb v tramvajích byl zahájen už v dubnu 2016, kdy byly osazeny terminály první dvě tramvaje na lince 22. Od srpna 2016 byl pilotní projekt rozšířen o celou linku 18. V současné době je možné platit jízdné bezkontaktní platební kartou i na autobusové lince 119 a na lince AE. Pro metro se o tomto neuvažuje.

Tagy bezkontaktní ČSOB dpp jízdenky platby
19 komentářů