Sabine zastavila provoz na 132 místech po celé zemi, rozjíždí se provoz na koridoru z Tábora

Správa železnic řeší následky silného větru (10. února 2020). Pramen: Správa železnicSpráva železnic řeší následky silného větru (10. února 2020). Pramen: Správa železnic

Bouře Sabine dnes výrazně komplikovala cestování po české železniční síti. Správa železnic musela kvůli popadaným stromům zastavit provoz na řadě

Bouře Sabine dnes výrazně komplikovala cestování po české železniční síti. Správa železnic musela kvůli popadaným stromům zastavit provoz na řadě tratí, vlaky nabírají velká zpoždění. Ráno byl provoz vyloučen kvůli větru na více než padesátce úseků. Postupem času dnes Správa železnic evidovala 132 narušených úseků.

Na řadě míst popadaly na koleje stromy, jinde vlaky nevyjely z preventivních důvodů. Železniční doprava stála hlavně v Čechách, například od rána nejezdily vlaky z Českých Budějovic. Před 21:00 Správa železnic evidovala 114 úseků, na nichž už obnovila provoz, a 18 tratí, kde vlaky stále nejezdily. Někde bude provoz obnoven ještě dnes, jinde potrvá omezení až do úterý.  „Zbývá 18 posledních úseků se zastaveným provozem ze 132, na kterých se od neděle projevila nepřízeň počasí,“ uvedla Správa železnic na facebooku.

Podle informací na webu Správy železnic byl kolem 21:00 přerušen provoz například na několika tratích na jihu a západě Čech, ve Středočeském kraji a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Po 22. hodině pak došlo k obnovení provozu z Tábora do Českých Budějovic.

Řada vlaků byla odřeknuta bez náhrady, jiné nahradily autobusy. Na některých úsecích se už podařilo provoz obnovit, další ale mezitím přibyly. „41 traťových úseků se zrušeným provozem, 82 obnoveno.. S postupující bouří se přesouvají i problematická místa,“ hlásila Správa železnic v 18:30. Ještě v poledne se přitom počet vyřazených úseků snížil na 17, kolem 15. hodiny jich bylo 37.

Od 7:15 Správa železnic zcela uzavřela provoz ve stanici České Budějovice. Provoz v celém obvodu stanice České Budějovic je z důvodu kritických povětrnostních podmínek od 7:15 zastavený,“ uvedla SŽ. Zastavily se tak všechny výjezdy z Budějovic (na Český Krumlov, Protivín, České Velenice, Horní Dvořiště a Veselí nad Lužnicí) a stojí i trať z Veselí do Velenic. Zastaveny bez náhrady byly Jižní expresy.

Velké komplikace byly i na Chebsku. Pendolino z Chebu (5:27) na Ostravu vyjelo se zpožděním 158 minut, navíc bylo odkloněno na Podkrušnohorskou magistrálu a jelo přes Ústí nad Labem. České dráhy o opatřeních informují na svých stránkách. Cestující na některých nádražích ale mluvili o chaosu a nejistotě. Zejména v Českých Budějovicích nešlo osud řady vlaků z informační tabule vůbec vyčíst, jen menšina byla nahrazena autobusy.

V Praze také od časného rána omezovala provoz porucha zabezpečovacího zařízení mezi hlavním nádražím a Hostivaří a Krčí. Porucha zabezpečovacího zařízení postihla i Švestkovou dráhu, kde jezdí AŽD Praha.

Českým drahám zkolabovaly webové stránky i e-shop, kolem 7:30 byly opět zprovozněny.

Zdrojem informací o provozu na železnici je i aplikace Grapp Správy železnic. Provoz je narušen hlavně v Čechách, postupně ale přibývá vykřičníků i na Moravě.

 

Správa železnic přehled mimořádností aktualizuje na svém facebooku:

Vlaky nejezdí ani mezi Libercem a Hrádkem nad Nisou a Varnsdorfem, společnost Die Länderbahn zastavila provoz raději preventivně sama.

https://www.facebook.com/vlaky.trilex/posts/2663460567034903

Velkou komplikací byla i závada na zabezpečovacím zařízení v Praze – Vršovicích, která zpožďovala hlavně vlaky linky S9. Na koridorových tratích nastaly komplikace mezi Prahou a Plzní v úseku Kařízek – Hořovice, kde se kvůli větru jezdí po jedné koleji a vlaky nabírají zpoždění.

Hasiči už od brzkého rána měli po celé republice desítky zásahů, hlavně kvůli popadaným stromům. Například před 05:00 u obce Libínské Sedlo na Prachaticku spadl na osobní auto. Zde je jedna zraněná osoba,“ oznámili jihočeští hasiči na webu.

Silný vítr způsobil i problémy na dálnicích, hlavně na D3 a D5. „Popadané stromy nebo větve, ale dopravu neblokují. Žádné dopravní nehody. Celá dálniční síť je v plynulém provozu,“ sdělil na twitteru mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Na D10 například silný vítr převrátil kamion.

Liberecký kraj v neděli večer kvůli orkánu doporučil rodičům, aby dnes nechali raději děti doma.

Situaci v letecké dopravě sledujeme v samostatném textu.

 

Tagy Sabine Top
71 komentářů