V Německu kvůli větru stojí všechny dálkové vlaky, provoz je zastaven i u hranic s Českem. Dopravci ruší lety z Prahy

Jednotky ICE T u Norimberka. Foto: Deutsche Bahn.Jednotky ICE T u Norimberka. Foto: Deutsche Bahn.

Německá společnost Deutsche Bahn zastavuje postupně provoz všech dálkových vlaků. Důvodem je orkán Sabine. Ten komplikuje provoz v dopravě i

Německá společnost Deutsche Bahn zastavuje postupně provoz všech dálkových vlaků. Důvodem je orkán Sabine. Ten komplikuje provoz v dopravě i v dalších zemích, zejména pak ve velké Británii. Na možné následky orkánu se připravuje i Správa železnic, podle jejich prohlášení může na některých tratích dojít k zastavení provozu.

Deutsche Bahn oznámila stopku pro dálkové vlaky na svých stránkách. K ukončení provozu všech dálkových vlaků dojde postupně. Už během dne byl zastaven provoz řady regionálních spojů, nejprve v Severním Porýní–Vestfálsku. Podle stránek Českých drah skončí vlak EC170 z Prahy do Berlína již v Drážďanech. Bouře způsobila už jednu železniční nehodu, vlak z Amsterdamu do Berlína narazil do stromu, střet se obešel bez zranění.

Provoz zastavila i společnost Die Länderbahn v Bavorsku či Sasku, stopka se tak týká i vlaků jedoucích do Česka.

https://www.facebook.com/trilex.de/posts/2629273737314299

Tuzemská Správa železnic varovala na svých stránkách, že orkán může zkomplikovat dopravu i v Česku. Na stránkách oznámila, že v okamžiku výskytu silného větru ohrožujícího bezpečnost přistoupí k okamžitému zastavení provozu na zasažené trati, případně traťovém úseku. Vlaky, které se budou v daném okamžiku nacházet na trati, dojedou do nejbližší stanice, kde z důvodu bezpečnosti ukončí svoji jízdu. Krátce po 20. hodině došlo k pádu stromu na trať mezi Květnou a Poličkou.

Bouře Sabine komplikuje také provoz v letecké dopravě. Zejména ve Velké Británii a Německu zrušili dnes stovky letů, kvůli silnému větru se řadě letadel nepodaří přistát napoprvé. Někdy došlo k mimořádně dlouhým odklonům: například let British Airways z Houstonu do Londýna skončil ve Frankfurtu, z New Yorku do Londýna nakonec kvůli nepřízni pokračoval do Kodaně.

Prahy se zatím komplikace příliš nedotkly. Podle ČTK na pražské Letiště Václava Havla dnes zatím nedorazilo pět spojů, zřejmě kvůli silnému větru. Šlo o dvě linky z Amsterdamu, dále z Londýna, Kolína nad Rýnem a Düsseldorfu. Zrušen je navíc i večerní přílet z Frankfurtu. V tuto chvíli je již zrušeno také celkem pět zpátečních letů na pondělí, konkrétně do Curychu, Mnichova, Frankfurtu, Amsterdamu a Düsseldorfu. Večer na seznam rušených letů přibyly ještě další tři zrušené zpáteční lety mezi Prahou a Londýnem, konkrétně na linkách letecké společnosti easyJet ze tří londýnských letišť Stansted, Luton a Gatwick. Dále pak společnost easyJet zrušila zpáteční let z Prahy do Milána. „Provoz na Letišti Václava Havla Praha stále probíhá bez omezení, některé lety mají již na příletu z předchozí destinace zpoždění. Všem cestujícím doporučujeme, aby sledovali aktuální informace u své letecké společnosti nebo na webových stránkách,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. Komplikace zaznamenali cestující na lince Ryanairu z Prahy do Bournemouthu. Letadlo odklonili do Bruselu, pak se vrátilo zpět do Prahy.

Tagy České dráhy Ciara Deutsche Bahn orkán Sabine
27 komentářů