Rychleji z Lysé nad Labem na D11. Starý Vestec se dočkal po letech obchvatu

Nový průtah ve Starém Vestci. Foto: SkanskaNový průtah ve Starém Vestci. Foto: Skanska

Skanska při stavbě využila recyklovaný materiál z opravy dálnic D11.

Obyvatelé středočeské obce Starý Vestec se po letech dočkali výrazného snížení dopravní zátěže. Důvodem je nová půlkilometrová přeložka silnice II/272, která vyvedla provoz z Lysé nad Labem k silnici II/611 a dál na dálnici D11 mimo obec. Novou přeložku vybudovala Skanska za čtyři měsíce.

Vznikla současně nová okružní křižovatka, která řeší komplikované odbočení ze silnice II/611 ve směru a ze směru na D11 a Český Brod. Díky přeložce silnice se teď zklidní dopravní situace v obci a zvýší se tak bezpečnost obyvatel.

Stavba je významným počinem, protože odkloněním silnice druhé třídy jsme výrazně odlehčili obci. Jde sice o malý obchvat, ale právě na takové se chceme zaměřovat, protože průtahy se s narůstající dopravou stávají pro obce velkou zátěží,“ uvedl za investora stavby náměstek pro oblast investic KSUS Středočeského kraje Aleš Čermák.

„Čekali jsme na výstavbu přeložky opravdu dlouho. Jen posledních pět let trvalo, než se obci podařilo přesvědčit majitele několika pozemků, aby je pro výstavbu obchvatu uvolnili směnou za náhradní,“ řekl starosta Starého Vestce Zdeněk Moc.

Skanska při stavbě využila recyklovaný materiál z nedaleké dálnice D11, kterou rekonstruovala loni. Jde o certifikované recyklované kamenivo.

Stavba, která začala letos v červnu a uskutečnila se ve třech etapách, zahrnovala výstavbu přeložky silnice II/272 v obci Starý Vestec mimo intravilán obce, vybudování okružní křižovatky na silnici II/272 se silnicí II/611 a tím zklidnění a bezpečnější napojení provozu z dálnice D11 EXIT 18. Kromě zhruba půlkilometrové komunikace a okružní křižovatky byly vystavěny také protihlukové stěny v délce 60 metrů, osazeno nové dopravní značení a upraveno místní veřejné osvětlení.

Název: II/272 Starý Vestec, přeložka silnice

Investor: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje, příspěvková organizace

Zahájení: 06/2020

Dokončení: 10/2020

Cena: 17,5 mil. Kč bez DPH

Nový průtah ve Starém Vestci. Foto: SkanskaNový průtah ve Starém Vestci. Foto: SkanskaNový průtah ve Starém Vestci. Foto: SkanskaNový průtah ve Starém Vestci. Foto: Skanska
Tagy II/272 Skanska Starý Vestec Středočeský kraj
49 komentářů