Doba obchvatová. Středočeský kraj „zahájil“ stavbu obchvatu Benátek nad Jizerou. Povede kolem D10

Zahájení prací na stavbě obchvatu Benátek nad Jizerou. Foto: FB Karla BendlaZahájení prací na stavbě obchvatu Benátek nad Jizerou. Foto: FB Karla Bendla

Kamiony z průmyslové zóny nebudu muset po dokončení přes město.

Středočeský kraj poklepáním na základní kámen začal oficiálně se stavbou nového obchvatu Benátek nad Jizerou. Stalo se tak paradoxně v den, kdy stavební firmy teprve měly odevzdat nabídky.

Necelých 700 metrů dlouhý úsek vyjde podle zadávací dokumentace na 132 milionů korun. Na první pohled se přitom může zdát, že Benátky obchvat nepotřebují, kolem města vede dálnice D10. Odvede ale provoz ze silnice III/27212 (ulice Mladská) vedoucí do průmyslové zóny na silnici II/272 tak, aby zejména nákladní auta nemusela zajíždět do města. Součástí stavby bude velká okružní křižovatka u kapličky, vybudují se také hospodářské sjezdy nejen pro zemědělce.

Mapa obchvatu Benátek. Foto: Středočeský kraj

Mapa obchvatu Benátek. Foto: Středočeský kraj

Nová silnice v budoucnu ulehčí život obyvatelům města, neboť tisíce těžkých nákladních vozidel nebudou muset zajíždět do centra Benátek nad Jizerou a zpět směrem do bývalého vojenského výcvikového prostoru u Milovic, ale budou sjíždět a najíždět rovnou z a na dálnici D10,“ konstatuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy. „Město na tento okamžik čekalo více než dvacet let. A nejen Benátky,“ dodal Bendl, který je předsedou místního sdružení ODS v Benátkách.

Stavba začala jen částečně: probíhá pouze skrývka pro archeologický výzkum, zakázku za zhruba milion korun získala společnost Strabag. Archeologové tak v předstihu prozkoumají širší okolí stavby nedestruktivními metodami a v místě stavby samotné pomocí zjišťovacích sond a částečné skrývky ornice lokalizují a následně prozkoumají případné archeologické situace. Stavba by měla být dokončena na začátku léta 2024.

Bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice Mladá nabízí stovky hektarů pozemků, které vlastní Středočeský kraj a se kterými má velké plány. Důkazem toho má být uzavření memoranda o spolupráci kraje s dalšími dotčenými městy a obcemi o rozvoji této lokality. Nová komunikace propojí i toto území napřímo s dálnicí D10.

Podle měření by tuto trasu mělo využít cca 600 nákladních aut denně, které v současnosti projíždí přes město.

Tagy Benátky nad Jizerou II/272 Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje Středočeský kraj
16 komentářů