Česko povolilo ruským aerolinkám lety do Prahy, ale jen do neděle. Spor je kvůli Sibiři

Aeroflot kvůli zrušení dvou třetin letů musel v úterý do Prahy poslat větší A330-200. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAeroflot kvůli zrušení dvou třetin letů musel v úterý do Prahy poslat větší A330-200. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

/Aktualizováno 15:50/ Mezi Českem a Ruskem vypukla malá obchodní letecká válka. Ruské aerolinky kvůli zákazu českých úřadů dnes původně zrušily

/Aktualizováno 15:50/ Mezi Českem a Ruskem vypukla malá obchodní letecká válka. Ruské aerolinky kvůli zákazu českých úřadů dnes původně zrušily až deset letů mezi Prahou a Moskvou, Česko nakonec dočasně umožnilo aerolinkám létat bez omezení.  Důvodem sporu je zrušení povolení letů Českým aeroliniím přes Sibiř na lince do Soulu.

„Ministerstvo dopravy Ruské federace jednostranně omezilo právo přeletů sibiřské části území Ruské federace pro České aerolinie, a.s. na jejich lince mezi Prahou a Soulem, které český dopravce dlouhodobě využíval. Česká strana uvedený krok považuje za porušení stávajících ujednání, a tak následně omezila práva ruských leteckých dopravců v souladu s Dohodou o letecké dopravě z roku 1966,“ uvedlo české ministerstvo dopravy v tiskovém prohlášení.

Krátce poté, co ruské ministerstvo vydalo dočasné povolení pro lety ČSA přes Rusko do 7.7. zahájilo Ministerstvo dopravy České republiky zahájilo reciproční postup vůči ruským leteckým dopravcům. Lety tedy budou povoleny také do 7. 7. 2019. „Situace se v současné době intenzivně řeší jak s ruskou stranou, tak i s leteckými dopravci. Lety ruských dopravců se povolují průběžně, k velkému narušení provozu by již nemělo docházet,“ uvedl František Jemelka z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

V mezidobí budou obě strany aktivně jednat na dosažení dohody. Snahou české strany není blokovat letecký provoz mezi oběma státy, nicméně musí hájit oprávněné zájmy svých leteckých dopravců,“ uvedlo ministerstvo dopravy v prohlášení.

Spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně pro server Lidovky.cz uvedl, že za krokem ruské strany je snaha získat více letů na trase mezi Českem a Ruskem. „Ruská strana chtěla, aby z Moskvy do Prahy navzdory podepsané dohodě létalo více ruských dopravců. Současně řekla, že pokud s tím česká strana nevysloví souhlas, zakáže lince ČSA/Korean Air létat přes Sibiř,“ řekl Šimáně.

Letadlo ČSA ze Soulu dnes začalo letět jižnější trasou, která Sibiř míjí, jak ukazuje porovnání dnešního letu s posledním letem v červnu, kdy ještě platilo povolení. „V úterý 25.6. se na ruském Ministerstvu dopravy uskutečnilo jednání, kterého se zúčastnili zástupci ČSA. Zde jím bylo ruskou stranou sděleno, že ČSA budou odebrána k 1.7. práva na přelet sibiřských letových cest na lince Praha – Soul, garantovaná mezivládní dohodou mezi ČR a Ruskem z roku 2005. Tento jednostranný krok ruské strany považujeme za zcela bezprecedentní a ohrožující naše obchodní zájmy na lince Praha – Soul,“ řekla mluvčí skupiny Smartwings Vlaďka Dufková

Práva byla omezena všem ruským leteckým dopravcům aktuálně provozujícím své lety do ČR. Jedná se o letecké dopravce Aeroflot, Rossiya Airlines, Pobeda, Ural Airlines a Siberian Airlines. V případě společností Aeroflot, Russiya Airlines pro linku Moskva – Praha; Rossiya Airlines pro linku Petrohrad – Praha, Ural Airlines pro linku Zhukovsky – Praha, linku Jekatěrinburg – Praha a pro linku Krasnodar – Praha; Siberian Airlines pro linku Novosibirsk – Praha; Pobeda pro linku Moskva – Karlovy Vary.

Aeroflot a další společnosti dnes oznámily, že mezi Prahou a Moskvou zruší část letů. Největší redukce letů dnes postihne Aeroflot na lince mezi Prahou a Moskvou. Aeroflot na svém webu oznámil, že ruší lety SU2010 / 2011, SU 2014/2015, SU 2016/2017 a SU 2018/2019 a v provozu budou pouze linky SU 2012/2013 a SU 2024/2025. „Přestože Aeroflot disponuje veškerými technickými možnostmi poskytovat lety, rozhodli se české letecké úřady zrušit povolení k provozování letů,“ uvedl Aeroflot na svých stránkách. Na dvě zbývající linky, které vypraví, firma dnes nasadila kapacitně větší Airbus A330.

Ural Airlines zrušily let z moskevského letiště Žukovskij i z Jekatěrinburku. Dopravce to oznámil na svém facebookovém profilu, let z Jekatěrinburku, původně oznámený jako zrušený, ale podle údajů na Flightradar24.com nakonec odstartoval a Airbus A320 je na cestě do Prahy.

Vztahy mezi českými a ruskými dopravci nejsou kvůli smlouvě z roku 1966 ideální.  Ruské ministerstvo dopravy na přelomu roku odmítlo přistoupit na to, že by některé linky ČSA do Moskvy provozovaly Smartwings. Současná letecká smlouva s Ruskem přitom stanovuje, že na každé straně může jeden dopravce provozovat na jedné lince stejný počet letů, jako ten druhý. Zatímco ČSA tak mají aktuálně jen dva lety denně, Aeroflot jich má šest. Proto české ministerstvo požadovalo snížení počtu na dvě linky denně. Zatím k posledním vyhrocení situace došlo na začátku května, kdy ruské ministerstvo zamítlo žádost ČSA o možnost nasazení větších letadel kvůli vysoké poptávce spojené s květnovými prázdninami v Rusku.

Pro cestující jde o velké komplikace, musí počítat často s tím, že budou muset letět přes jiná letiště, řeší se také nasazení většího letadla na okolní letiště a následný svoz autobusem. Linka Aeroflotu do Moskvy je velmi využívaná Čechy i kvůli přestupu na dálkové trasy ruského národního dopravce.

Článek byl kompletně aktualizován v 11:25 na základě posledního vývoje. 

Tagy Aeroflot lety Česko - Rusko Pobeda Top Ural Airlines
94 komentářů