Rumunský Tarom má nová letadla ATR, čeká na souhlas se státní pomocí

Předání prvního ATR 72-600 pro Tarom. Foto: ATRPředání prvního ATR 72-600 pro Tarom. Foto: ATR

Rumunské státní aerolinky Tarom zařadily do flotily první z devíti nových letadel ATR 72-600. Začínají s nimi létat v době,

Rumunské státní aerolinky Tarom zařadily do flotily první z devíti nových letadel ATR 72-600. Začínají s nimi létat v době, kdy se rozhoduje o jejich přežití: rumunská vláda čeká na souhlas se státní pomocí dopravci.

První letadlo převzal Tarom včera v Toulouse. Jeho vlastníkem je leasingová společnost Nordic Aviation Capital. Do konce roku chce Tarom kompletně obnovit svoji flotilu turbovrtulových strojů. „Díky novým letadlům můžeme otevřít nové linky, zvýšit počty letů na stávajících a rozšířit naši kapacitu,“ řekl šéf Taromu George Barbu. Flotilu opustí starší stroje ATR-72 a ATR-42, kapacita dopravce se touto změnou navýší o 330 tisíc sedaček ročně. Tarom letadla nasadí především na vnitrostátní linky.

Podle šéfa Taromu je ATR72-600 jediným letadelm, které splňovalo jejich podmínky z pohledu provozních nákladů a kapacity.

Modernizace flotily přichází v době, kdy ztrátový dopravce bojuje o přežití. Rumunská vláda chce firmě pomoci a půjčit jí další peníze, záleží ale na stanovisku Evropské komise, zda nejde o nedovolenou podporu. Vláda chystá pro Tarom záchranný balíček v hodnotě 110 milionů eur.

Předání prvního ATR 72-600 pro Tarom. Foto: ATRPředání prvního ATR 72-600 pro Tarom. Foto: ATRPředání prvního ATR 72-600 pro Tarom. Foto: ATRPředání prvního ATR 72-600 pro Tarom. Foto: ATRPředání prvního ATR 72-600 pro Tarom. Foto: ATRPředání prvního ATR 72-600 pro Tarom. Foto: ATR
Tagy ATR ATR 72 Tarom
15 komentářů