Další aerolinka hledá státní záchranu. Vláda chystá finanční injekci pro rumunský Tarom

Airbus A318 společnosti Tarom v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A318 společnosti Tarom v Praze. Foto: Letiště Praha

Rumunská letecká společnost Tarom je další leteckou společností, kterou bude nejspíše zachraňovat stát z peněz daňových poplatníků. Vláda chystá pro

Rumunská letecká společnost Tarom je další leteckou společností, kterou bude nejspíše zachraňovat stát z peněz daňových poplatníků. Vláda chystá pro firmu záchranný balíček v hodnotě 110 milionů eur.

Vláda je připravena na záchranu Taromu,“ řekl podle rumunského listu Bursa premiér Ludovic Orban. V první fázi má jít do Taromu 47 milionů eur, celkem počítá záchranný plán se 110 miliony eur.

Situace v Taromu je velmi špatná,“ řekl ministr dopravy Lucian Bode. Pode něj firma prodělá letos zhruba 190 milionů lei, tedy zhruba 50 milionů eur. Obvinil svého předchůdce, že za situaci ve státních aerolinkách může on.

Na Tarom dolehla především expanze společnosti Wizz Air, která rychle v Rumunsku otevírá nové spojení. Aerolinka, která má za sebou 65 let provozu, létá aktuálně s 25 stroji, jde o mix turbovrtulových ATR a Boeingu 737 a Airbus A320 family.

Za letošní rok zkrachovalo v Evropě už devět leteckých dopravců.

Tagy krachy leteckých dopravců Tarom
12 komentářů