ŘSD zahájilo provizorní opravu vlnící se dálnice D47, čeká se na soud o 4,2 miliardy

Dálnice D1 v Ostravě. Foto: Jan SůraDálnice D1 v Ostravě. Foto: Jan Sůra

Ředitelství silnic a dálnic se dnes po dvou letech čekání pustilo do opravy vlnící se dálnice D47 (nyní D1) u

Ředitelství silnic a dálnic se dnes po dvou letech čekání pustilo do opravy vlnící se dálnice D47 (nyní D1) u Ostravy. Jde o provizorní zajištění dálnice na příští tři roky, poté by měla následovat generální rekonstrukce. S tou ale ŘSD čeká na výsledky soudních sporů se stavebními firmami, které zánovní úsek budovaly.

ŘSD dnes zahájilo práce na čtyřech úsecích, které by měly být hotovy do třech týdnů. Následovat budou další úseky, celkem jich je na osmnáctikilometrovém úseku 14. Provizorní oprava vyjde zhruba na 50 milionů korun. Dělá ji firma Colas.

Silničáři s opravami vyčkávali, neboť o určení zodpovědnosti za vlnící se dálnici se soudí se stavebními firmami v čele s Eurovií. „Čekalo se jen na to, až si konkrétní úseky prohlédnou soudci rozhodčího soudu, aby nebyl zničen takříkajíc corpus delicti,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Odborníci se vesměs shodnou na tom, že dálnice se vlní kvůli nevhodnému materiálu v podloží. Jde o takzvaný studený odval z vysokých pecí, který kvůli vlhkosti bobtná a nikdo neví, kdy se tento proces zastaví. Soudy se nyní vedou o to, kdo je za použití studeného odvalu zodpovědný.

ŘSD část soudních sporů a náhradu 368 milionů už vyhrálo, klíčové ale budou verdikty rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR. U něj leží čtyři žaloby. ŘSD odhaduje, že bude třeba kompletně opravit devět kilometrů dálnice s nákladem 4,2 miliardy korun. Půjde tak téměř o novostavbu. Kdo jí zaplatí, zůstává zatím otázkou.

Tagy D47 oprava ŘSD soud
11 komentářů