Dálnice s rychlostí 60 km/h. ŘSD pokračuje v provizorních opravách zvlněné D47

Dálnice D1 v Ostravě. Foto: Jan SůraDálnice D1 v Ostravě. Foto: Jan Sůra

Řidiči na D1 v Ostravě a okolí (dříve označené jako D47) musí nejméně do července počítat s dopravními omezeními. Ředitelství

Řidiči na D1 v Ostravě a okolí (dříve označené jako D47) musí nejméně do července počítat s dopravními omezeními. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo, že stav dálnice se dál zhoršuje a na některých úsecích musejí jezdit řidiči jen šedesátikilometrovou rychlostí.

Další omezení oznámilo ŘSD v tiskové zprávě. Provizorní opravy začaly loni na podzim, měly skončit do konce roku. Nakonec ale ŘSD uvedlo, že pokračovat musejí i letos. „Provizorní opravy musí ŘSD provést, neboť stav dálnice se i nadále zhoršuje. Na nejproblematičtějších úsecích je proto na prakticky nové dálnici stanovena nejvyšší povolená rychlost 60 km/h,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Předmětem oprav jsou nejnutnější opravy do doby ukončení soudu. Po dokončení oprav dojde ke zvýšení rychlosti ze současných 60 km/h na 110 km/h.

V rámci provizorních oprav budou opraveny nerovnosti povrchu vozovky levého jízdního pásu v km 369,370 – 369,040; v km 365,550 – 362,050; v km 359,250 – 357,250 a pravého jízdního pásu v km 362,050 – 364,860. Dojde k odfrézování asfaltobetonových vrstev dle nově navržené nivelety vozovky (zarovnání výškových nerovností). Oprava míst s profrézovaným povrchem až na štěrkové vrstvy a opětovné položení nových asfaltobetonových vrstev včetně vyztužení geomříží.

ŘSD počítá s tím, že dálnici čeká kompletní rekonstrukce, čeká ale na rozhodnutí Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR. Dálnici stavělo sdružení firem vedené společností ODS – Ostravské dopravní stavby, které koupila Eurovia. Ta pochybení odmítá.

ŘSD coby objednatel a majetkový správce staveb dálnice D47 zjistilo a reklamovalo zhotovitelům uvedených staveb mimořádné množství závažných vad, konkrétně zejména vady spočívající ve zvlnění vozovky dálnice D47 v důsledku nevhodných násypových materiálů použitých zhotoviteli.

V rámci reklamace dálnice D47 bylo ukončeno již celkem 9 soudních sporů, v nichž bylo ŘSD vráceno celkem 368,11 mil. Kč včetně úroků. Dalších 5 soudních sporů dále probíhá.

Tagy D47 Eurovia CS Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
7 komentářů