ŘSD žádá o stavební povolení pro D35 do Mohelnice, dokumentaci převádí do BIM

Vizualizace tunelu Maletín na D35 mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSDVizualizace tunelu Maletín na D35 mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSD

Půjde o jeden z prvních úseků českých dálnic, který se projektuje v digitálním modelu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podalo na konci loňského roku žádost o stavební povolení pro jeden z posledních úseků dálnice D35, který povolení dosud nemá. Jde o část ze Starého Města do Mohelnice. Současně začal převádět projektovou dokumentaci i do takzvaného informačního modelu stavby (BIM).

Podání žádosti vyplývá z údajů v informačním letáku, na úřední desce ministerstva dosud nebyla zveřejněna. Stavba má od loňského února pravomocné územní rozhodnutí. Vykoupeny jsou již dvě pětiny pozemků.

Nejde o jediný posun v přípravě více než 18 kilometrů dlouhého úseku. ŘSD uzavřelo na přelomu roku smlouvu na převedení projektové dokumentace do podoby informačního modelu stavby (BIM). Jde o digitální model, tato metoda se u českých dálnic zatím příliš nepoužívá. Dosud se použila pro úsek D7 MÚK Knovíz – MÚK Slaný-západ a D35 u Litomyšle. Zakázku za 15,9 milionu korun získalo sdružení firem Sudop Praha, Sudop EU, Pudis a Dopravoprojekt Brno, vyplývá z registru smluv.

Převod do BIM souvisí s plány ministerstva dopravy nechat postavit dálnici metodou PPP, soukromník má postavit i navazující úsek Opatovec – Staré Město.

Projekt PPP na D35. Soukromník zafinancuje dva nejdelší úseky s tunely, stát ho začne hledat v létě

Úsek Staré Město – Mohelnice měří 18,2 kilometru. Nahradit by měl stávající silnici I/35 mezi Moravskou Třebovou a Mohelnicí, která už kapacitně přestává stačit. Hotovo má být v roce 2029. Odhadované náklady jsou 14,4 miliardy korun.

Trasa navrhované dálnice mezi Starým Městem a Mohelnicí. Foto: ŘSD
Tagy BIM D35 D35 Staré Město - Mohelnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
38 komentářů