ŘSD začalo s výběrem dodavatele na první práce pro D55 u Kokor, zemědělci se bojí o dojivost

Silnice I/55 mezi Olomoucí a Přerovem. Foto: ŘSDSilnice I/55 mezi Olomoucí a Přerovem. Foto: ŘSD

Stavební povolení napadají zemědělci u soudu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo soutěžit první práce, které směřují k zahájení stavby nové dálnice D55 v úseku Olomouc – Kokory. Do 8. října se tak mohou firmy hlásit do soutěže na přípravné práce.

„Z hlediska trvání výběrového řízení hlavní stavby a nejistoty jeho délky je nezbytné tyto stavební práce zadat samostatnou zakázkou. Zvolením tohoto postupu bude možné předmětné stavební práce realizovat v souladu s podmínkami vzešlých od dotčených správních orgánů, zejména v nezbytnosti je realizovat v době vegetačního klidu. Přípravné práce vytvoří podmínky pro realizaci archeologického výzkumu,“ uvádí ŘSD na profilu zadavatele.

Zemědělci povolení napadají u soudu

V červnu letošního roku se také podařilo vyřešit požadavky obce Rokytnice, která požadovala protihlukové stěny a valy. Na jejich základě se tak bude ještě dolaďovat projektová dokumentace. Projekt už v minulosti dvakrát získal kladné stanovisko EIA. Stavbu v letech 2006 a 2019 posvětilo ministerstvo životního prostředí. Aktuální povolení platí do 30. července 2024. Kompletně popsaný úsek dálnice s odhadovanou cenou 2,26 miliardy korun je v informačním letáku ŘSD.

Stavbu ale budou řešit ještě soudy. Zemědělské družstvo z Velkého Týnce žaluje stát u Krajského soudu v Ostravě. Nesouhlasí s budoucí trasou dálnice D55 a podalo žalobu k ostravskému krajskému soudu. Společnost AGRA Velký Týnec se na soud obrátila v první polovině letošního září poté, co neuspěla s rozkladem. Ten zemědělci podali proti povolení stavby, které vydalo ninisterstvo dopravy. S touto informací přišel Olomoucký deník.

Deník Zdopravy.cz se pokusil od AGRA Velký Týnec získat přímé vyjádření, to ale zemědělci odmítli s tím, že se k celé věci nebudou vyjadřovat. Už dříve firma uvedla, že jí vadí budoucí trasa hlavně v tom, že by místní skot přišel o prostor pro klidnou pastvu. To by se pak údajně mohlo negativně projevit jak na životě samotných zvířat, tak na produkci živočišných výrobků, zejména mléka.

Trasa dálnice D55 Olomouc - Kokory

Trasa dálnice D55 Olomouc – Kokory

Tagy D55 D55 Olomouc - Kokory Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
36 komentářů