ŘSD má stavební povolení pro první část dálnice z Olomouce do Přerova

Silnice I/55 mezi Olomoucí a Přerovem. Foto: ŘSDSilnice I/55 mezi Olomoucí a Přerovem. Foto: ŘSD

Rozhodnutí ještě není pravomocné. ŘSD chce začít stavět příští rok.

Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení pro další část dálnice D55. Jde o úsek 5501 Olomouc – Kokory. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje zahájení stavby příští rok.

Stavební povolení zveřejnilo ministerstvo na úřední desce. Jde o celkem 7,6 kilometru dlouhý úsek od křižovatky s dálnicí D35 až před obec Kokory. Na novou dálnici má navázat úsek Kokory – Přerov. Ten se má začít stavět v roce 2024. Dálnice výrazně urychlí spojení z Olomouce do Přerova, které dosud vede po silnici I/55.

„Na stavbu probíhá majetkoprávní příprava a zpracovává se zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele,“ uvedl na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Letos chce ŘSD ještě vysoutěžit zhotovitele, začít stavět se má na počátku příštího roku.

Trasa dálnice D55 Olomouc - Kokory

Trasa dálnice D55 Olomouc – Kokory

Dálnice je navržena jako čtyřpruhová o šířce 25,5 metru. Začátek dálnice je mezi křižovatkou Holice a Velký Týnec navržen v šestipruhovém uspořádání pro průplety vozidel v obou směrech. Trasa křižuje i navrženou trasu průplavu Dunaj – Odra – Labe. Protíná i regionální biokoridor, který přechází ekoduktem. Na konci trasy vznikne odpočívka Majetín. Odhadované náklady na stavbu jsou 2,26 miliardy korun. Detailní informace o novém úseku jsou v informačním letáku ŘSD.

Tagy D55 D55 Olomouc - Kokory Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
44 komentářů