ŘSD vypsalo tendr na stavbu úseku dálnice D35 od křižovatky s D11 k Sadové

Vizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D35 mezi Sadovou a Plotištěm. Foto: ŘSD

Stavba má být zahájena příští rok. Naváže na úsek ze Sadové do Hořic, který už se staví.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výběrové řízení na stavební firmu, která zbuduje 7,5 kilometru dlouhý úsek dálnice D35 od křižovatky s dálnicí D11 k Sadové (oficiálně stavba Sadová – Plotiště). Předpokládaná hodnota zakázky je 2, 446 miliardy korun bez DPH.

„Na úsek D35 je vydáno nepravomocné stavební povolení a probíhá majetkoprávní příprava. Zároveň na stavbě probíhá archeologický výzkum,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Očekávají se přitom hojné nálezy, dálnice vede krajinou krvavé bitvy u Sadové, která se odehrála v roce 1866.

Dálnice D35 Sadová - Plotiště. Pramen: ŘSD

Dálnice D35 Sadová – Plotiště. Pramen: ŘSD

Ministerstvo dopravy vydalo nepravomocné stavební povolení na další úsek dálnice D35 v polovině října, následně ale proti němu přišly tři rozklady. Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého se organizace nyní s rozklady seznamuje, nicméně nejde prý o překážku pro tendr na zhotovitele.

Stavba má být zahájena příští rok, naváže na úsek ze Sadové do Hořic. ŘSD v informačním letáku ke stavbě uvádí, že má již vykoupeno 97 % z celkové výměry potřebné pro stavbu dálnice. Hotovo má být v roce 2027.

Trasa vede rovinatým a mírně zvlněným terénem. V rámci výstavby dálnice bude vybudováno celkem devět mostních objektů, z nichž nejdelší je 114,3 metru dlouhá estakáda Všestary.

Před dvěma týdny zahájilo ŘSD stavbu vedlejšího úseku dálnice D35 mezi Hořicemi a Sadovou.

Tagy D35 D35 Sadová - Plotiště ŘSD
27 komentářů