ŘSD postaví na silnici z Brna do Znojma okružní křižovatku, požadovaly ji obce

Modernizace silnice I/53. Foto: ŘSDModernizace silnice I/53. Foto: ŘSD

Křižovatka bude připravena na budoucí proměnu na mimoúrovňovou.

Součástí úprav silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi na hlavním tahu Brno – Znojmo bude vybudování okružní křižovatky poblíž obce Bantice. Původně mělo dojít jen k modernizaci stávající průsečné křižovatky se silnicemi třetích tříd, nakonec dojde k vybudování zcela nové okružní.

Ředitelství silnic a dálnic již uzavřelo smlouvu se zhotovitelem. Za 40 milionů křižovatku postaví sdružení MI Roads a BES, tedy dvě firmy patřící pod Metrostav. Zakázku na rozšíření a modernizaci silnice získal Metrostav Infrastructure, tomu ale kvůli zákazu účasti ve veřejných soutěžích nemohla být zakázka zadána přímo v rámci původního kontraktu.

Podle ředitele brněnského závodu ŘSD Davida Fialy byla již v původní smlouvě opce na změnu průsečné křižovatky na okružní. „Jde o požadavek od obcí,“ řekl Fiala. Podle něj se s ní v původní dokumentaci nepočítalo a proto ani obce nechtěly prodat pozemky pro stavbu. ŘSD současně křižovatku připraví na budoucí možnou proměnu na mimoúrovňovou.

Práce na modernizaci silnice jsou podle Fialy téměř hotové, k otevření by mělo dojít po dokončení křižovatky do konce června.

Modernizace vytížené silnice začala loni v březnu. Podle posledního sčítání dopravy po silnici denně projede 12 000 aut. Došlo k rozšíření ze dvou na tři jízdní pruhy a k doplnění odbočovacích pruhů. Zakázka vyšla na 328 milionů korun.

Nová okružní křižovatka u Bantic. Foto: ŘSD

Nová okružní křižovatka u Bantic. Foto: ŘSD

Tagy BES I/53 I/53 Znojmo - Lechovice MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
19 komentářů