Největší zakázka pro novou firmu Metrostavu. Ve sdružení s BES a IMOS postaví obchvat Jihlavy

Stavební technika MI Roads. Foto: MI RoadsStavební technika MI Roads. Foto: MI Roads

K předání staveniště má dojít v příštích dnech, hotovo má být do října 2024.

Nová společnost MI Roads, kterou si založil po pravomocném rozsudku zakazujícím účast ve výběrových řízeních Metrostav Infrastructure, získala zatím největší zakázku. Ve sdružení se společnostmi IMOS Brno a BES (rovněž majetkově patřící pod skupinu Metrostav) postaví část obchvatu Jihlavy. Půjde o část  silnice II/602.

O podpisu smlouvy informoval kraj v tiskové zprávě. „Dalším krokem je předání staveniště. Stavba přijde na vícen než půl miliardy korun. Předčasné užívání obchvatu se očekává do konce října 2024,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy a ekonomiky Miroslav Houška. Smlouva je již na profilu zadavatele.

Zakázka vyjde na 475 milionů korun bez DPH. Kraj se dostal pod časový tlak kvůli dvěma předchozím neúspěšným tendrům, které se mu nepodařilo dovést k podpisu smlouvy, nýbrž ke zrušení. Do soutěže přišlo pět nabídek, nepřišly nakonec žádné námitky.

Nová silnice měřící 2,4 kilometru má propojit výpadovky I/38 na Znojmo a II/405 na Třebíč. Na stavbu má kraj slíbenou dotaci 307 milionů Kč. Možnost čerpat peníze z dotace má kraj jen do konce příštího roku.

I v předchozí soutěžích nabídla nejnižší cenu Metrostav Infrastructure, který je matkou nově založené MI Roads. MI Roads byla založena krátce poté, co soud vydal zákaz firmě Metrostav Infrastructure účastnit se soutěží o veřejné zakázky. MI Roads proto budí velkou nevoli u konkurenčních firem. Podle právního stanoviska, které si nechalo zpracovat Ředitelství silnic a dálnic, je nicméně účast MI Roads ve veřejných tendrech legální.

S rušením a opětovným vypisováním tendrů roste Kraji Vysočina cena. V předchozím byla odhadovaná cena 455 milionů korun bez DPH, vysoutěžená je 475 milionů korun bez DPH.

Trasa jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Foto: dokumentace pro povolení stavby

Trasa jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Foto: dokumentace pro povolení stavby

Tagy BES II/602 Imos Brno Kraj Vysočina MI Roads obchvat Jihlavy
9 komentářů