ŘSD otevírá další obchvat. Řidiče vyvede mimo Osovou Bítýšku

Pokládka asfaltové vrsty na obchvatu Osové Bítýšky. Foto: Imos BrnoPokládka asfaltové vrsty na obchvatu Osové Bítýšky. Foto: Imos Brno

Kvůli otevření obchvatu dojde i ke změně přednosti v jízdě v obci.

Osová Bítýška je další obcí, které se od dnešního dne uleví od tranzitní dopravy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes s měsíčním předstihem zprovozní obchvat města na silnici I/37. Nový obchvat přesune veškerou tranzitní dopravu mimo obec, což povede k výraznému snížení hluku a exhalací z dopravy. K otevření pro řidiče by mělo dojít kolem 17. hodiny.

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla je silnice v okolí města nyní výrazně bezpečnější. „Nově vedená trasa se vyhýbá zastavěnému území obce a došlo také k odstranění několika nehodových míst. U staré silnice byly problematické zejména příliš malé poloměry směrových oblouků, v rámci stavby tedy došlo k narovnání komunikace, aby byla umožněna plynulejší a bezpečnější jízda,“ uvedl k nově zprovozněné stavbě generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Tříkilometrový obchvat se začal stavět od září 2019. Zakázku získal IMOS, stavba podle smlouvy vyšla na 214 milionů korun. Nová přeložka je vedena po zemědělských pozemcích a vyhýbá se zástavbě. „Trasa byla navržena i s ohledem na plánovanou dráhu vysokorychlostní železniční trati,“ uvedl při zahájení stavby před dvěma lety šéf ŘSD Radek Mátl.

Mapa trasy obchvatu silnice I/37 v Osové Bítýšce. Foto: ŘSD

Mapa trasy obchvatu silnice I/37 v Osové Bítýšce. Foto: ŘSD

Po zprovoznění obchvatu dochází i ke změně přednosti v jízdě v samotné obci. Nově bude hlavní silnicí komunikace II/390 (Tišnov – Velké Meziříčí) a současná komunikace I/37 (Žďár nad Sázavou – Brno) se stane vedlejší silnicí.

Silnice I/37 vede v trase Trutnov – Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice – Chrudim – Ždírec nad Doubravou – Žďár nad Sázavou – Velká Bíteš. Koncem letošního roku by se řidiči měli dočkat i nového obchvatu Chrudimi, který se rovněž buduje od roku 2019. Vytížená silnice je na některých místech až v havarijním stavu.

Pokládka asfaltové vrsty na obchvatu Osové Bítýšky. Foto: Imos BrnoObchvat Osové Bítýšky. Foto: ŘSDObchvat Osové Bítýšky. Foto: ŘSDStavba obchvatu Osové Bítýšky. Foto: ŘSDObchvat Osové Bítýšky. Foto: ŘSD

Tagy I/37 Imos Brno obchvat obchvat Osová Bítýška Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
27 komentářů