ŘSD ochromilo dopravu v Budějovicích, dopravní podnik se omlouvá za zpoždění

Autobus MHD ČB v koloně v Nádražní ulici. Pramen: DPMČBAutobus MHD ČB v koloně v Nádražní ulici. Pramen: DPMČB

Vozidla MHD nabírají v dlouhých kolonách po celém městě desítky minut zpoždění.

České Budějovice tento týden zvlášť důrazně potvrzují pověst jednoho z nejhorších tuzemských měst z hlediska dopravy a dopravní infrastruktury. Důvodem je oprava čtyřproudého průtahu městem na Strakonické ulici, jejíž další fázi v pondělí zahájilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Ulice Strakonická je zúžena, v důsledku čehož řidiči hledají alternativní trasy a tranzitní i místní doprava se rozlévá po celém městě. Ucpané jsou především ulice Pražská, Husova, Mánesova a Nádražní, kolony se tvoří i na Senovážném náměstí v centru.

Biti jsou přitom i cestující MHD, jejíž vozidla v dlouhých kolonách nabírají desítky minut zpoždění. „Vzhledem ke skutečnosti, že se tyto komplikace dotýkají prakticky celého města, mohou bohužel řidiči a dispečeři Dopravního podniku města České Budějovice reagovat na situaci jen ve velmi omezené míře,“ uvedl.

„Bohužel to, kde ke kolapsu dopravy dojde, není možné jednoduše predikovat, řidiči individuální dopravy zkouší při objíždění uzavírek vždy různé cesty. Naši řidiči ale nemohou na linkách s trasou experimentovat a zkratky hledat. Situací pak samozřejmě trpí i cestující MHD, což nás velmi mrzí. Za nemožnost dopravit je včas tam, kam potřebují, se jim proto velmi omlouvám,“ doplnil ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Po Strakonické ulici běžně proudí tranzit od Tábora, od Písku i od Lince. Město doplácí především na neexistenci dálničního obchvatu. Stavba začala před třemi lety a podle původních plánů měla být hotova letos v létě. Především komplikace s tunelem Pohůrka ale odsunuly její dokončení až na konec roku 2024, možná na rok 2025. Městu ale chybí například i léta připravovaný podjezd pod kolejištěm nádraží a také severní spojka, která propojí hlavní tah od Plzně a Písku (I/20) s dálnicí D3.

Opravu Strakonické provádí pro Ředitelství silnic a dálnic Eurovia, v tendru zvítězila s cenou 45 milionů korun. Práce mají trvat do konce června.

Kolona v Husově ulici u Dlouhého mostu během uzavírky Strakonické. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářČeské Budějovice, ucpaná křižovatka Pražská x Strakonická. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAutobus MHD ČB v koloně v Nádražní ulici. Pramen: DPMČBD3, stavba dálničního obchvatu Českých Budějovic má zhruba dva roky zpoždění. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy České Budějovice DPMCB ŘSD Strakonická
78 komentářů