Příprava severní spojky v Budějovicích může pokračovat, úřad prodloužil stanovisko EIA o pět let

Přejezd na IV. koridoru v Českých Budějovicích bude nahrazen podjezdem, kterým povede severní spojka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřejezd na IV. koridoru v Českých Budějovicích bude nahrazen podjezdem, kterým povede severní spojka. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ředitelství silnic a dálnic chce začít se stavbou dvoumiliardové spojky v roce 2024, nejprve musí získat pozemky.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo dalších pět let na přípravu severní spojky, která v Českých Budějovicích propojí hlavní tah od Plzně a Písku (I/20) s dálnicí D3. Jihočeský krajský úřad aktuálně prodloužil kladné stanovisko k hodnocení vlivu na okolí (EIA) až do března 2027. Projekt získal souhlas v procesu EIA už v roce 2015, vypršet měl letos v březnu. Podle krajského úřadu nedošlo v minulých letech k takovým změnám, které by musely vést k novému zkoumání.

ŘSD nicméně nečeká, že využije celou prodlouženou lhůtu. Se stavbou chce začít v roce 2024, stavební řízení by mělo začít ještě letos. Od loňského podzimu mají silničáři „v kapse“ územní rozhodnutí, které získali na druhý po dvouletých peripetiích.

Budoucí severní spojka, České Budějovice. Pramen: ŘSD

Budoucí severní spojka, České Budějovice. Pramen: ŘSD

Dva a půl kilometru dlouhá severní spojka, jejíž součástí bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem, propojí hlavní tah od Plzně a Písku (I/20) s dálnicí D3. Bude tak plnit funkci severního obchvatu krajského města. Odhadované náklady činí 1,9 miliardy bez DPH. Stavět se má v letech 2024 až 2027. Majetkoprávní příprava ale nebude snadná, neboť stavba protne i obydlenou oblast ve čtvrti Kněžské Dvory a bude třeba bourat domy.

Severní spojka je pro město strategických projektem. Má především „odlehčit enormní zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem“. Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice.

Tagy České Budějovice I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
21 komentářů