ŘSD má územní rozhodnutí pro Martinovickou spojku, odlehčí provozu u Mladé Boleslavi

Silnice I/16 v Sukoradech. Vybudováním přeložky by se mělo obci zásadně ulevit. Foto: Google Street ViewSilnice I/16 v Sukoradech. Vybudováním přeložky by se mělo obci zásadně ulevit. Foto: Google Street View

Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání servisu motocyklů. Jeho majitel má obavy, že na firmu nebude kvůli protihlukové stěně vidět.

Ministerstvo dopravy zamítlo odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu nové přeložky silnice I/16 u Mladé Boleslavi. Ta má odklonit dopravu z několika obcí mezi D10 a Jičínem. Stavbě je nazývána také jako Martinovická spojka.

Rozhodnutí ministerstva dopravy je na úřední desce. Proti stavbě byla obec Plazy, která později rozklad stáhla, a společnost Krejbich Meccanica. Ta si v odvolání stěžovala na to, že bude u silnice umístěna protihluková stěna. „Ve svém praktickém důsledku přestane být má společnost pro své zákazníky dohledatelná a současně bude díky předmětné stavbě a s ní souvisejícími dopravními změnami a omezeními zásadním způsobem ztížen přístup mých klientů a zákazníkům k mému podnikání,“ uvedla majitel servisu v Martinovicích a navrhl změnu možného technického řešení, například průhlednou stěnou. Ministerstvo odvolání zamítlo, technické řešení se navíc podle úřadu bude řešit až při stavebním povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podle generálního ředitele nejpozději příští rok zažádá o stavební povolení. Celkem 8,2 kilometru dlouhá přeložka patří mezi prioritní stavby na Mladoboleslavsku, silnici slíbil stát i Škodě Auto v seznamu plánovaných dopravních investic v regionu. Stavba za 1,5 miliardy korun počítá s novým trasováním v úseku od křižovatky Kosmonosy až do Martinovic.

Trasa nové přeložky silnice I/16 z Mladé Boleslavi do Martinovic. Foto: ŘSD

Trasa nové přeložky silnice I/16 z Mladé Boleslavi do Martinovic. Foto: ŘSD

Už dnes je silnice I/16 z Mladé Boleslavi na Jičín mimořádně vytížená: denně po ní v úseku do Martinovic projede v průměru 22 tisíc vozidel, z toho 8 tisíc nákladních. Nová přeložka bude třípruhová o šířce 13,5 metru ve střídavém uspořádání 2+1. Celkem bude měřit 8,2 kilometru. Odvede tranzitní dopravu z obcí Židněves a Sukorady.Stavět se má v roce 2025. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Tagy I/16 I/16 Mladá Boleslav - Martinovice Martinovická spojka Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
6 komentářů