Rok a půl složitého příjezdu do Jablonce nad Nisou skončí 10. prosince. Proměna Rádelského mlýna finišuje

Proměna křižovatky Rádelský mlýn, stav 11.11. 2021. Foto: Tomáš Levínský / FacebookProměna křižovatky Rádelský mlýn, stav 11.11. 2021. Foto: Tomáš Levínský / Facebook

Řidiči mohou v kraji projet už po silnici I/35 i po nové trase v Ktové.

Aktuálně největší dopravní stavba v Libereckém kraji míří do svého závěru. Proměna křižovatky Rádelský mlýn, která komplikuje už dva roky provoz mezi Libercem, Turnovem a Jabloncem nad Nisou, skončí v prosinci.

Uleví se tak nejen řidičům a cestujícím na této trase, ale i obyvatelům okolních obcí, přes které kvůli uzavřené silnici do Jablonce nad Nisou řada lidí projížděla, často i přes zákazy. „Stavbu by nemělo již nic ohrozit. Termín otevření je naplánován na pátek 10. prosince,“ řekl ředitel libereckého Správy ŘSD Jan Wohlmuth. Dokončuje se již pokládka asfaltových povrchů a instalace svodidel.

Stavba začala loni v dubnu, původně měla být hotová až příští rok. Nakonec ale došlo k dohodě na urychlení stavebních prací. Kvůli omezení dopravy do jednoho pruhu každým směrem dochází v úseku k pravidelnému vytváření kolon.

Nová křižovatka přinese především bezpečnější napojení silnice I/65, která ze silnice I/35 odbočuje na Jablonec nad Nisou. Stavbu zajišťuje konsorcium Eurovia CS, SaM a Integra. Křižovatku Rádelský mlýn postavili počátkem 70. let. Původně šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy, dnes je rušné křížení součástí mezinárodní silnice E442. Podle posledního sčítání projede po silnici I/35 v tomto místě denně přes 33 000 aut a po silnici I/65 více než 12 350 automobilů za den. Stavba vyjde na 408 milionů korun.

Na silnici I/35 v Libereckém kraji skončilo i další omezení: ve Ktové je v předběžném užívání nová trasa, která přinesla konec úrovňového železničního přejezdu. Celá stavba není ale ještě hotová, oficiální otevření se chystá příští rok.

Řidiče a cestující na silnici I/35 čeká nová vlna omezení v Libereckém kraji příští rok, kdy začne výměna mostů na hlavním průtahu krajským městem.

Tagy I/35 I/65 Ktová Rádelský mlýn Ředitelství silnic a dálnic
45 komentářů