Řidiče na okraji Liberce čeká další omezení. Půlroční oprava mostu v Doubí začne v březnu

Most na silnici I/35 na okraji Liberce přes Hodkovickou ulici. Foto: Google Street ViewMost na silnici I/35 na okraji Liberce přes Hodkovickou ulici. Foto: Google Street View

Oprava mostu bude výrazně levnější, než Ředitelství silnic a dálnic předpokládalo.

Řidiče na silnici I/35 z Liberce do Turnova čeká od příštího jara kromě stavby křižovatky Rádelský mlýn další omezení. Na okraji Liberce v Doubí dojde k výměně jednoho z mostů, který vede přes Hodkovickou ulici.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) již vybralo zhotovitele nového mostu, který nahradí stávající. Za 50,9 milionu korun získalo zakázku sdružení firem Eurovia CS a Brex. „Předpokládáme zahájení stavby na konci března. Musí se stihnout do začátku další zimní sezóny,“ uvedl Jan Wohlmuth, ředitel libereckého správy ŘSD.

ŘSD stavba vyjde výrazně levněji, než očekávalo. Původní rozpočet byl 93 milionů korun, soutěž deseti firem stlačila cenu na téměř polovinu. Provoz bude sveden na druhý most do uspořádání 1+1. K zemi půjde most, ve kterém se nyní jezdí ve směru od Turnova. Provoz pod mostem při probíhající rekonstrukci bude možný v omezené míře a řízen světelnou signalizací.

ŘSD přistoupilo k rozhodnutí o výměně mostu na základě diagnostiky, která ukázala hloubkovou karbonizaci rozhodujících profilů výztuže a vážný stav obou krajních podpěr. Po mostě se jezdí od roku 1973.

Po dokončení této akce by měla začít v roce 2022 velká oprava mostu na průtahu Liberce o zhruba dva kilometry dál.

Tagy Brex Eurovia CS I/35 I/35 Liberec liberec Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
12 komentářů