RegioJet zvýšil počet cestujících o 29 % a vrátil se do zisku, chystá miliardový nákup

Bombardier Traxx ve flotile RegioJetu. Autor: RegioJetBombardier Traxx ve flotile RegioJetu. Autor: RegioJet

Rekordní počet cestujících loni přepravily vlaky společnosti RegioJet. Firma dnes v tiskové zprávě oznámila, že za celý rok přepravila 9,7

Rekordní počet cestujících loni přepravily vlaky společnosti RegioJet. Firma dnes v tiskové zprávě oznámila, že za celý rok přepravila 9,7 miliónu cestujících, což znamená meziroční nárůst o 29 %.

Současně druhý největší osobní železniční dopravce v zemi oznámil i předběžné hospodářské výsledky. Zisk má dosáhnout téměř sto milionů korun. Za rok 2017 firma naopak prodělala 35,7 milionu korun.

Železniční doprava je vysoce perspektivním oborem našeho podnikání. Naše nedotované vlaky jsou ziskové na všech linkách, kde jezdíme, včetně nově zavedených spojů na trase Praha – Brno – Vídeň. Ty vyjely přibližně před rokem a po roce provozu je jejich ekonomika v plusu. Dokázali jsme díky férovým cenám a lepším službám přitáhnout na železniční trasu z Prahy do Brna a Vídně stovky tisíc nových cestujících. Právě příchod nových dopravců a služeb na železnici je dlouhodobě hlavním motorem celkového růstu sektoru osobní železniční dopravy,“ řekl majitel RegioJetu Radim Jančura.

Samotné dálkové vlaky RegioJetu, které jezdí na trasách Praha – Ostravsko, Praha – Košice – Humenné a Praha – Brno – Bratislava / Vídeň přepravily v roce 2018 celkem 5,9 milionu cestujících. Meziročně tak dálkovými vlaky RegioJetu cestovalo přibližně o 1,2 milionu cestujících více, zejména právě díky zavedení nových spojů na trase Praha – Brno – Vídeň / Bratislava. U regionálních spojů na Slovensku na trase Bratislava – Komárno RegioJet přepravil v roce 2018 přibližně 3,7 milionu cestujících, což představuje meziroční nárůst o jeden milión cestujících.

Tržby z jízdného loni stouply na 1,5 miliardy korun. „Dosažená marže přesahující 6 % je nejlepší výsledek v historii vlakové dopravy – i v porovnání s jinými dopravci a dává silný základ pro možnost realizovat další expanzní investiční projekty, jak nákup dalších vozidel nebo přidání provozu na nových tratí,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Firma má podle svých slov připravené nákupy nových lokomotiv a vozidel za více než jednu miliardu korun. „Pořizování a nasazování nové vozové techniky bude pokračovat také v letošním roce. RegioJet plánuje nasazení dalších nových vícesystémových lokomotiv do provozu, stejně jako dalších nových vozů Astra. RegioJet má připravené další nákupy a rekonstrukce vozů v hodnotě přes jednu miliardu korun, které by rád začal realizovat během následujících 2 až 3 let tak, aby pokračoval ve zvyšování počtu nabízených sedaček a mohl tím zajistit dostatek míst pro zvyšující se počet pasažérů,“ uvedla firma v tiskové zprávě. RegioJet se i přes investice do čtyř nových lokomotiv potýkal loni s výpadky svých starších strojů.

RegioJet letos na konci roku převezme provoz dálkových vlaků Brno – Bohumín pro ministerstvo dopravy a regionálních vlaků v Ústeckém kraji.

Tagy RegioJet
184 komentářů