Výpadek lokomotiv u RegioJetu: Vlaky nabraly velká zpoždění, pomáhají bobiny

První bobina firmy Arriva na vlaku RegioJetu. Autor: Jan ParoubekPrvní bobina firmy Arriva na vlaku RegioJetu. Autor: Jan Paroubek

Společnost RegioJet postihla v pondělí na kolejích lokomotivní krize. Může za to výpadek hned několika lokomotiv, což způsobilo dlouhá zpoždění.

Společnost RegioJet postihla v pondělí na kolejích lokomotivní krize. Může za to výpadek hned několika lokomotiv, což způsobilo dlouhá zpoždění. Nejhůře na tom byl noční spoj z Košic do Prahy (1020), který přijel  do Prahy ve 13:41 s téměř osmihodinovým zpožděním (469 minut).

Problémy způsobily hlavně poruchy lokomotiv řady 162, takzvaných peršingů. Podle mluvčího Aleše Ondrůje u dvou z nich v noci na pondělí došlo ke zkratu a musely být odtaženy do Prahy k opravě. Jedna z nich táhla zmíněný vlak z Košic (zkratovala u Popradu), druhá měla vyrazit z Návsí do Prahy. Dva vlaky z Návsí musely být spojeny v jeden, který nyní jel s časovým mankem 236 minut. Osmnáctivozová spojená souprava jela i z Prahy do Havířova. Vlak z Prahy do Čadci měl více než hodinové zpoždění, podobně i další vlaky. Podle některých informací jsou mimo provoz hned čtyři peršingy.

Zpoždění spoje RJ z Košic. Pramen: SŽDC GRAPP

Zpoždění spoje RJ z Košic.
Pramen: SŽDC GRAPP

Situaci komplikuje i fakt, že firma nemůže nasadit vectron a traxx, první je podle Ondrůje na testech v Rakousku a druhý absolvuje povinnou revizní zkoušku. Provoz tak zachraňují šedesát let staré bobiny zapůjčené od firem Arriva a IDS.

„Ve všech případech se jedná o okamžité provozní závady, které se bohužel takto sešly ještě ve spojení s revizí a testováním dvou lokomotiv Traxx. Situaci intenzivně řešíme tak, abychom co nejrychleji odstranili dopady těchto poruch,“ uvedl Ondrůj. Firma podle něj cestujícím jízdné kompenzuje ve výši až sto procent.

VIDEO: Spočítejte vagony (vlak RJ1007) Praha – Havířov

https://www.facebook.com/petr.spetlak/videos/10217891671512871/

Autor: Petr Špetlák

Velká zpoždění přitom řešil RegioJet i minulý týden. V úterý musela být jedna z lokomotiv odstavena v Košicích, když se jí přetočila obruč na kole. Ke vší smůle dnes RegioJetu nejspíš „klekla“ i motorová lokomotiva 740.832, která zajišťuje posun do zázemí na Zličíně. Dnes tak žluté firmě vypomáhá kocour ČD Cargo 742.204-1 i se strojvedoucím státního dopravce.

Lokomotiva ČD Cargo (kocour) vypomáhá RegioJetu. Autor: Jan Paroubek

Lokomotiva ČD Cargo (kocour) vypomáhá RegioJetu.
Autor: Jan Paroubek

Tagy lokomotivy RegioJet zpoždění
172 komentářů