RegioJet poslal FlixBusu předžalobní výzvu kvůli nízkým cenám. Označil je za vydírání

Scania Flixbusu a Scania Irizar RegioJetu. Kdo zůstane po cenové válce vpředu? Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářScania Flixbusu a Scania Irizar RegioJetu. Kdo zůstane po cenové válce vpředu? Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dopravní společnost RegioJet začala podnikat vůči konkurenčnímu FlixBusu první právní kroky kvůli cenové válce na trhu. Žlutý RegioJet zaslal zelené

Dopravní společnost RegioJet začala podnikat vůči konkurenčnímu FlixBusu první právní kroky kvůli cenové válce na trhu. Žlutý RegioJet zaslal zelené konkurenci z Německa předžalobní výzvu, ve které žádá upuštění od údajné nekalé soutěže. FlixBus zatím žádnou výzvu neobdržel, trvá nicméně na tom, že se jeho cenová politika pohybuje vždy v mezích zákona.

Podle RegioJetu jezdí FlisBus devět měsíců po vstupu na trh za ceny, které pokrývají jen 55 procent nákladů. Postup Flixbusu označuje RegioJet za způsob ekonomického vydírání. RegioJet se obrátil také na evropskou komisařku pro soutěž Margrethe Vestager, kterou požádal o prošetření počínání Flixbusu.

„Flixbus nepřišel do České republiky konkurovat RegioJetu lepšími službami. Na český trh vstoupil proto, aby nás donutil zezelenat a stát se součástí jejich sítě a platit jim z každé jízdenky 30 %. Těžko se pro to hledají slušná slova, je to nemravné a zákonem zakázaná nekalá soutěž, jejímž cílem je ovládnout trh a následně zdražit,“ doplnil majitel RegioJetu Radim Jančura, který je odhodlán celou věc dovést až k soudu.

FlixBus naposledy upravoval ceník počátkem května, kdy na každé trase začal nabízet jízdenky už od 29 korun. „Můžeme pracovat s nižší cenou, než je tomu u konkurence, která je nucena držet ceny vyšší vzhledem k různým službám takzvaně zdarma, které se však nutně promítají do cenotvorby,“ uvedla mluvčí FlixBusu Martina Čmielová. Podle ní FlixBus pracuje jako nováček na trhu s různými cenovými pobídkami, které jsou časově omezené. „Pohybujeme se vždy v zákonných mezích, abychom jako nováček na českém trhu oslovili zákazníka atraktivní nabídkou s cílem vyzkoušet naše služby,“ doplnila Čmielová.

RegioJet nicméně trvá na tom, že cenový mix FlixBusu náklady nepokrývá. Debatu na téma podnikání FlixBusu chce v Evropském parlamentu vyvolat i členka výboru pro dopravu Martina Dlabajová.

Tagy ceny FlixBus RegioJet výzva
36 komentářů