Qatar Airways se staly největší aerolinkou na světě. Podle počtu nabízených kilometrů

Airbus A350 společnost Qatar Airways. Foto: Qatar AirwaysAirbus A350 společnost Qatar Airways. Foto: Qatar Airways

Katarský dopravce i během pandemie otevřel nová spojení.

Letecká společnost Qatar Airways se stala poprvé v historii největší aerolinkou na světě. Jen ale v jednom ukazateli, který reálně nehodnotí skutečnou úspěšnost.

Jedná se o ukazatel nazývaný ASK (Available seat kilometres, tedy v překladu počet míst v letadle vynásobený délkou letu nebo také „sedačkokilometry“). Katarský dopravce své vítězství oznámil v tiskové zprávě, ve které se odvolává na data od společnosti OAG.

Celkem 2,6 miliardy ASK za březen znamená podle Qatar Airways první místo. Aktuálně dopravce nabízí týdně přes tisíc letů do 130 různých destinací. Qatar Airways během pandemie omezily provoz, ale kompletně ho nezastavily ani na jediný den.

Za poslední rok naopak společnost otevřela celkem sedm nových linek: do San Francisca, Seattlu, Abuji, Accry, Luandy, Brisbane a Cebu. Firma si zakládá i na tom, že získala jako první pětihvězdičkové hodnocení Covid-19 Airline Safety Rating od Skytraxu, které řeší úroveň ochrany před nákazou. Firma aktuálně létá s 53 Airbusy A350 a 37 Boeingy 787. Ostatní letadla jsou uzemněná.

Tagy OAG qatar airways
10 komentářů