OAG: Západní Evropa se stala největším leteckým trhem na světě

Airbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJetAirbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJet

Výrazně rychleji rostou nízkonákladoví dopravci, ukazují data.

Mírný útlum v USA a velký propad v Číně vede k tomu, že se Západní Evropa stala letos podle nabízené kapacity největším trhem v letectví. To vše v době, kdy se mluví o nutnosti přesunout část cestujících po Evropě z letadel do vlaků.

Vyplývá to z dat, která zveřejnila poradenská společnost OAG. Ta analyzuje situaci v oboru zejména podle nabízené kapacity na pravidelných letech. Celosvětově po dlouhé době od postupného zotavování začal počet míst nabízený dopravci klesat. Důvodem je hlavně v situaci v Číně, zemi sevřené přísnými lockdowny. V USA, dlouhodobě největším trhu, letos nabídka stagnuje. Důvodem jsou i kapacitní problémy dopravců, zejména kvůli nedostatku pilotů.

Podle OAG kapacita nabízená dopravci v Evropě roste každým týdnem o 4 %, meziročně na trojnásobek. Region střední a východní Evropy roste aktuálně každý týden o 3,4 %.

Data OAG potvrzují, že z krize vyšli nejvíce posíleni nízkonákladoví dopravci. Ryanair v Evropě počtem nabízených míst bezkonkurenčně vede, meziročně prodává šestkrát více sedaček v letadlech. Podle nabízené kapacity je už čtvrtým největším dopravce na světě. Na post evropské jedničky se vrací londýnské Heathrow. Velká Británie patří k trhům s nejsilnějším růstem.

Tagy OAG obnovení provozu po pandemii koronaviru
16 komentářů