Obchvat Frýdku-Místku letos nebude, chybějící kousek D48 ano

Stavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSDStavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSD

Končí práce u Rychaltic, kde bude po mnoha letech plnohodnotná dálnice.

Ředitelství silnic a dálnic ustoupilo od svých smělých plánů otevřít část obchvatu Frýdku-Místku do konce roku, jak ještě před pár týdny plánovalo. Kvůli klimatickým podmínkám chystá otevření až na jaře.

„Stavba průběžně postoupila do vysokého stupně rozestavěnosti a v případě udržení příznivých klimatických podmínek existovala reálná šance zprovoznit některé úseky obchvatu do letošních Vánoc. Poslední dobou v okolí staveniště působilo počasí zamezující odvádět kvalitní práci, kterou bylo nutné dokončit ještě před plánovaným otevřením silnice. Vlivem nízkých teplot i sněžení nemohlo být realizováno například asfaltování, nebylo možné odpovědně provádět betonáže nebo pokládky izolací. Po pečlivém zvážen situace bylo zvoleno upřednostnění kvality před zrychleným zprovozněním. Vzhledem k špatnému počasí a nepříznivé předpovědi se zprůjezdnění stavby posouvá na následující měsíce,“ uvedl Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

Aktuálně největší infrastrukturní stavba v Moravskoslezském kraji měří celkem 8,5 kilometrů, vyjde na 4 miliardy korun. Trasa D48 vedoucí jižně od města je rozdělená do dvou základních etap, kdy každou z nich staví jiné sdružení firem. Zmíněné etapy dělí řeka Ostravice. První etapu staví sdružení vedené stavební společností Porr od dubna 2018, její součástí je i most přes Ostravici. Druhou etapu staví od září 2019 sdružení vedené Strabagem. Má být hotová v červenci 2022. Obchvat výrazně uleví městu od tranzitní dopravy.

Finiš u Rychaltic

U Frýdku-Místku dojde ale letos ke zprovoznění jiného problematického úseku. Na D48 u Rychaltic finišuje ŘSD s dokončením D48 v místě, kde plnohohotnému rozšíření bránil rodinný dům, o který se vedly soudní spory.

„Dokončování chybějící části dálnice D48 v Rychalticích vypadá nadějně. Zbývá jen položit obrusnou vrstvu jednoho jízdního pásu včetně vodorovného dopravního značení. Nízké teploty mohou být proti, ale předpověď se tváří nadějně, tím pádem by v řádech příštích dnů mohlo být hotovo,“ uvedlo ŘSD na twitteru. V místě dálnice je omezená rychlost, chybí protihluková stěna. V říjnu začaly práce na doplnění. V cestě stál rodinný dům, jehož majitelé ho odmítali prodat za stanovenou cenu od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a chtěli za zbouranou nemovitost jiný dům.

Dlouhé tahanice o vyvlastnění domu skončily definitivním stanoviskem Vrchního soudu, který potvrdil správnost postupu státu.

Tagy D48 D48 Rychaltice - Frýdek-Místek Frýdek-Místek Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
8 komentářů