Provoz na české železnici omezí stávka německých železničářů

Siemens Vectron v barvách Českých drah poprvé v Berlíně. Foto: Ondřej ZaoralSiemens Vectron v barvách Českých drah poprvé v Berlíně. Foto: Ondřej Zaoral

Železničáři v Německu budou v pondělí od 5 do 9 hodin ráno stávkovat a jejich protest pocítí i tisíce cestujících

Železničáři v Německu budou v pondělí od 5 do 9 hodin ráno stávkovat a jejich protest pocítí i tisíce cestujících v Česku. České dráhy varují před zpožděním především na obou ramenech dálkových vlaků do Německa, tedy u Západních expresů do Mnichova a expresů Berliner do Drážďan a dále.

Přerušení provozu bude mít dalekosáhlý vliv na mezistátní spoje do Německa a zpět prakticky po celý den,“ potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.Podle něj pojedou ve směru Praha – Berlín bez většího omezení vlaky jen v úseku Praha – Děčín v dopoledních hodinách.

V opačném směru už ne, protože vlaky přijedou se zpožděním kvůli stávce. „Prakticky celý den se dají na této lince očekávat velká zpoždění, případně budou některé spoje i odřeknuty,“ řekl Joklík. Podobné omezení čeká i cestující na Západních expresech na českém úseku z Prahy do Domažlic.„Dálkové spoje na Mnichov bychom pak měli na českém území mezi Prahou a Domažlicemi a zpět udržet se zhruba třicetiminutovým zpožděním,“ řekl Joklík. České dráhy doporučují cestujícím sledovat jejich stránky o mimořádnostech pro informace o zpoždění.

Rychleji by se měl stabilizovat provoz po konci stávky u mezistátních regionálních vlaků, dotkne se i spojů Trilex mezi Rybništěm a Libercem.

Německé železniční odbory EVG oznámily vstup do stávky dnes poté, co se nespokojily s další nabídkou Deutsche Bahn na navýšení mezd o 5,1 %.

Tagy stávka Deutsche bahn
12 komentářů