Němečtí strojvedoucí budou opět stávkovat za 35 hodin týdně, vědět cestujícím dali den dopředu

Jednotka ICE 3neo. Foto: Deutsche BahnJednotka ICE 3neo. Foto: Deutsche Bahn

Ke stávce dojde těsně před změnou jízdních řádů, podle dopravce je to nezodpovědné.

Strojvedoucí z německého odborového svazu GDL se rozhodli znovu zkomplikovat dopravu cestujícím ve vytíženém předvánočním čase. Od čtvrtečních 22 hodin do pátečních 22 hodin budou stávkovat. V praxi to bude znamenat tisíce odřeknutých spojů.

Stávku oznámil odborový svaz na svých stránkách. Dotkne se dálkové i regionální dopravy včetně spojů do Česka. Stávka je protestem nejen proti Deutsche Bahn, ale i některým dalším dopravcům. Strojvedoucí požadují kromě navýšení mezd zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdně.

Poslední stávka proběhla 15. a 16. listopadu. Deutsche Bahn ve svém stanovisku ostře zkritizovala přístup odborářů. Podle dopravce kazí lidem advent. „Stávka tak krátce před změnou jízdního řádu je nezodpovědná,“ uvedl personální šéf DB Martin Seiler. Označil ji současně za sobeckou.

„Místo vyjednávání a konfrontace s realitou odborové svazy strojvedoucích stávkují za požadavky, které nelze splnit,“ dodal Seiler. DB nabízí růst mezd o 11 %. GDL podle dopravce předložilo 35 požadavků, které by zvýšily personální náklady DB o 50 procent. Kromě snížení týdenní normy pracovní doby chtějí strojvedoucí zvýšení mezd o 555 eur měsíčně, zvýšení příspěvků o 25 procent a zvýšení příspěvku na důchod.

V Česku  bude mít stávka vliv na vlaky EC Praha – Berlin – Hamburg / Kiel / Flensburg (pojedou jen v úseku Praha – Dresden nebo Praha – Děčín a zpět) a ve čtvrtek a v pátek budou omezeny i spoje EC 458 / EC 459 Canopus Praha – Lipsko  – Curych a zpět, které pojedou jen v úseku Praha  – Děčín a zpět. V regionální dopravě nepojedou spěšné vlaky Cheb – Norimberk. S menšími omezeními je potřeba počítat u některých spojů již v zítřejších odpoledních hodinách ve směru do Německa a v sobotu v ranních hodinách ve směru z Německa.

Tagy DB Deutsche Bahn GDL stávka Deutsche bahn
128 komentářů