Němečtí strojvedoucí budou opět stávkovat, druhý dopravce kývnul na 35 hodin týdně

Nová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler / Deutsche BahnNová jednotka Siemens Desiro HC pro Franken-Thüringen-Express. Foto: Hans-Martin Issler / Deutsche Bahn

Deutsche Bahn se obrátí na soud, aby stávku zakázal.

Německou železnici čeká příští týden opět stávka strojvedoucích, která výrazně zkomplikuje cestování po celé zemi i do zahraničí. Odborový svaz německých strojvedoucích GDL dnes oznámil, že protest potrvá od středy do pátku. Jde o další krok v dlouhodobém sporu o navýšení mezd a zkrácení pracovní doby u Deutsche Bahn.

Oznámení o stávce přišlo jen dva dny poté, co se strojvedoucí dohodli s jiným dopravcem.  Go-Ahead (dosud soukromý dopravce mířící pod rakouské státní dráhy ÖBB) se po Netineře (společný podnik italských železnic a soukromého fondu) stal druhým dopravcem v Německu, který přistoupil na požadavky odborářů zejména v oblasti zkrácení pracovní doby o tři hodiny na 35 hodin týdně.

Příští týden čeká Německo ještě další dopravní komplikace. V pondělí vypuknou protesty zemědělců, které mohou vést k blokádě silnic a dálnic.

Stávka potrvá od středeční druhé hodiny ranní do pátečních 18 hodin, strojvedoucí nákladních vlaků nebudou v práci už od úterních 18 hodin. Půjde o třetí stávku německých strojvedoucích během dvou měsíců.

3000 euro jako „protiinflační bonus“

Deutsche Bahn v reakci na oznámení o stávce oznámily, že se obrátí na soud, aby stávku zakázal. Podle personálního ředitele Martina Seilera není právně přípustná. „Jen před dvěma dny jsme představili rozšířenou nabídku, ve které jsme udělali velký krok k naplnění základního požadavku odborů strojvedoucích na pracovní dobu. DB je připravena na kompromis. Nyní je čas znovu vyjednávat. Vedení GDL to přehnalo, musí o tom konečně přemýšlet,“ uvedl Seiler. Podle GDL šlo o nabídku, o které nejde jednat. Celkem GDL předložilo 35 požadavků, které by zvýšily personální náklady DB o 50 procent.

Podobně jako v minulých stávkách bude mít protest vliv i na dopravu v Česku, zejména u spojení mezi Prahou, Berlínem a Hamburkem.

GDL ve své tiskové zprávě uvedlo jako příklad přístupu k vyjednávání dopravce Netinera a Go-Ahead. Kromě zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdne se v únoru zvýší mzdy o 210 eur, o stejnou částku pak příští leden. Do července dostanou strojvedoucí také bonus na kompenzaci inflace 3000 eur, ve splátkách.

Tagy Deutsche Bahn GDL Go-Ahead Netinera stávka stávka Deutsche bahn
102 komentářů