V Německu začala další drážní stávka, DB neuspěla u soudu

Jednotka ICE 3neo (řada 408). Foto: Deutsche BahnJednotka ICE 3neo (řada 408). Foto: Deutsche Bahn

Z Česka nepojedou vlaky do Berlína ani do Mnichova.

V Německu dnes večer vypukla další stávka strojvedoucích, která paralyzuje železniční provoz až do pátku. Večer začali stávkovat strojvedoucí nákladních vlaků, po půlnoci se k nim přidají jejich kolegové z osobní dopravy.

Deutsche Bahn se ještě pokusila u pracovního soudu stávku zastavit, ale neúspěšně. Zemský pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem v úterý žalobu zamítl, stejně tak odmítl i podobnou žalobu na nelegálnost stávky od dopravce Transdev.

Odboráři chtějí stávkou dosáhnout kratší pracovní doby a výrazného přidání mezd. Část vlaků pojede, při minulých dvou stávkách nejezdilo kolem 80 % spojů. Deutsche Bahn vyzvala cestující, aby mezi středou a pátkem své cesty odložili.

České dráhy ukončí všechny spoje mezi Prahou a Berlínem v Drážďanech, noční vlak do Curychu v Děčíně. Nepojedou ani Bavorské expresy z Prahy do Mnichova, skončí v Domažlicích. Veškeré aktuální informace o dopadech stávky v Německu na dálkovou a regionální dopravu, včetně dalšího využití nebo vrácení jízdních dokladů, jsou k dispozici na ČD mimořádnosti.

Odboráři kromě zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně chtějí měsíční navýšení mezd o 555 eur a vyplacení jednorázové prémie 3 000 eur. Na požadavky už přistoupili dopravci Netinera a Go-Ahead.

Tagy Deutsche Bahn GDL stávka Deutsche bahn
67 komentářů