Provoz na amsterdamském letišti zkolaboval kvůli závadě palivového systému

Boeing 747 společnosti KLM při pojíždění na letišti Schiphol. Foto: Jan SůraBoeing 747 společnosti KLM při pojíždění na letišti Schiphol. Foto: Jan Sůra

(Aktualizováno 23:20) Třetí největší evropské letiště zažívá nevídané problémy. Kvůli potížím se systém doplňování paliva do letadel jsou stovky letů

(Aktualizováno 23:20) Třetí největší evropské letiště zažívá nevídané problémy. Kvůli potížím se systém doplňování paliva do letadel jsou stovky letů z amsterdamského letiště zrušené nebo výrazně zpožděné. Omezení se týká i letů do Prahy.

Problém oznámilo letiště Schiphol na svých stránkách, potíže začaly kolem třetí hodiny odpoledne. „Společnost Aircraft Fuel Supply, která má na starosti provoz doplňování paliva do letadel, má závadu ve svém systému. Z tohoto důvodu mohou být lety zpožděné nebo zrušené,“ uvedlo letiště v prohlášení. K odstranění závady došlo po 22. hodině.

Zrušeno bylo nakonec přes 300 letů, stovky dalších jsou opožděné.  Dva večerní lety do Prahy mají zatím rozdílný osud: KLM měl původně odletět ve 21:05 podle letového řádu, nakonec odletěl ve 22:37. Let ČSA je zpožděn a odlet má naplánován čtvrtek na 9:15, stejně tak je posunut ranní let z Prahy do Amsterdamu.

Z podobných důvodů muselo zrušit v květnu lety letiště v Manchesteru.

Schiphol je s více než 66 miliony odbavenými cestujícími za rok třetím největším letištěm v Evropě po londýnském Heathrow a pařížském letišti Charlese de Gaulla.

Tagy Amsterdam Schiphol
19 komentářů