Amsterdam pokračuje v likvidaci parkovišť. Za loňský rok zmizelo 1 647 míst

Ulice Amsterdamu. Foto: amsterdam.nlUlice Amsterdamu. Foto: amsterdam.nl

Město současně otevřelo podzemní garáže. Zaparkovat na 24 hodin tu vyjde na 65 eur.

Zatímco v Česku se radnice pravidelně chlubí, kolik nových parkovacích míst vzniklo, radnice v Amsterdamu oznámila, kolik míst pro auta loni zaniklo a jak uvolněný prostor využila.

Radnice v tiskové zprávě uvedla, že úspěšně pokročila ve svém plánu během šesti let zrušit až deset tisíc míst, se kterým přišla v roce 2019. Loni zrušila celkem 1 647 míst pro odstavení aut. „Vytvořili jsme prostor pro setkávání a hraní, zeleň, stojany na kola, bezpečnější chodníky a ulice,“ uvedla radnice v tiskové zprávě. Od roku 2019 zrušila již 7 108 míst. Vedení města zdůraznilo, že k rušení dochází po konzultacích s obyvateli a podnikateli.

V Česku panují obavy, že omezení aut ve městě povede ke zhoršení životních podmínek a vyprázdnění obchodů. „Ve městě nám přibývá obyvatel, zaměstnanců i návštěvníků,“ uvedla amsterdamská radnice. „Tlak na prostor ve městě je obrovský. To znamená, že musíme velmi dobře využít vzácný prostor. A my si musíme vybrat, čemu skutečně chceme dát místo,“ vysvětluje radnice škrty parkovacích míst. Podle vedení města po citelné redukci míst nedošlo v žádné části města k nedostatku parkovacích ploch.

Město ale parkování jen neomezuje, v únoru otevřelo podzemní garáže pro 400 aut. Šest minut parkování vyjde na 0,65 eur, celý den na 65 eur.

Tagy Amsterdam rušení parkovacích míst skutečné náklady parkování
320 komentářů