Prostějov chystá nový dopravní terminál, vznikne u něj parkovací dům

Nový dopravní terminál v Prostějově v ulici Újezd. Foto: Prostejov.euNový dopravní terminál v Prostějově v ulici Újezd. Foto: Prostejov.eu

Město chce velkou část nákladů zaplatit z evropské dotace.

Téměř 120 milionů korun má stát plánovaný dopravní terminál pro městské i meziměstské autobusové linky v ulici Újezd v sousedství historického centra Prostějova. Radnice požádá o dotaci z Integrovaného operačního programu, která by mohla obnášet zhruba 62 milionů korun. Přípravu a podání žádosti o dotaci tento týden schválila městská rada. ČTK to sdělil primátorův náměstek Jiří Rozehnal (ANO).

Projekt podle Rozehnala změní část ulice Újezd. „Po úpravě stávajících zastávek bude ve směru ze severu na jih vybudováno stanoviště s pěti zastávkovými místy na dvou nástupních hranách s bočním podélným řazením,“ uvedl Rozehnal. V opačném směru projekt počítá s vybudováním dvou zastávkových míst. „Součástí stavby je i zastřešení terminálu, řešení komunikací a zpevněných ploch, veřejné osvětlení, vybudování nových parkovacích míst, výsadba doprovodné zeleně, nové dětské hřiště a doplnění mobiliáře,“ podotkl Rozehnal. Stavební úpravy se dotknou také ulice Sádky.

Součástí projektu je i parkovací dům pro 132 aut. V prostoru od ulice Újezd po křižovatku Komenského a Netušilovy ulice vznikne dalších 100 parkovacích míst. Projekt parkovacího domu má v Prostějově své odpůrce, kteří se obávají zvýšení hustoty dopravy v této části města i snížení kvality bydlení v okolí. Petici proti stavbě parkovacího domu loni podepsalo 200 lidí. Podle radnice nejsou obavy z negativního vlivu parkovacího domu na okolní prostředí namístě. Zastupitelstvo loni v prosinci petici nevyhovělo.

Na konci roku 2019 byl v centru Prostějova zprovozněn nový terminál na Floriánském náměstí. Rekonstrukce a modernizace tohoto důležitého dopravního uzlu pro městské a příměstské autobusy stála 53 milionů korun. Polovinu nákladů pokryla dotace z evropských fondů a zbývající část zaplatilo město ze svého rozpočtu.

Celý projekt je detailněji popsán na stránkách města.

Nový dopravní terminál v Prostějově v ulici Újezd. Foto: Prostejov.euNový dopravní terminál v Prostějově v ulici Újezd. Foto: Prostejov.euNový dopravní terminál v Prostějově v ulici Újezd. Foto: Prostejov.euNový dopravní terminál v Prostějově v ulici Újezd. Foto: Prostejov.euNový dopravní terminál v Prostějově v ulici Újezd. Foto: Prostejov.euNový dopravní terminál v Prostějově v ulici Újezd. Foto: Prostejov.eu
Tagy Dopravní terminál Újezd Prostějov
22 komentářů