Prodat a pronajmout si zpět. Finnair získal hotovost prodejem A350, propustí další lidi

Finnair a jeho Airbus A350-900. Foto: FinnairFinnair a jeho Airbus A350-900. Foto: Finnair

Prodej letadel a jejich zpětný leasing je u aerolinek čím dál častějším způsobem, jak získat hotovost na přežití.

Letecká společnost Finnair je další, která posílá svoji finanční pozici na přežití krize v letecké dopravě prodejem svých letadel. Za jeden ze svých 15 nových Airbusů A350-900 firma získala sto milionů eur. Finnair současně oznámil další propouštění.

Letadlo zůstane dál ve flotile. Finnair ho prodal společnostem Nomura Babcock & Brown Co., Ltd. (“NBB”) a BBAM Aircraft Management LP. Jde o nejnovější letadlo dodané v únoru letošního roku. Finnair si ho pronajme na leasing na dvanáct let. „Transakce má okamžitý efekt na cash flow v podobě více než 100 milionů eur,“ uvedl Finnair ve zprávě pro investory. Finnair má objednáno celkem devatenáct letadel A350-900, patnáct jich už převzal. K podobnému kroku přistoupily nedávno další letecké společnosti, například Qantas.

Finský dopravce současně oznámil, že plánuje zrušit až tisíc pracovních míst, zhruba 15 % současného stavu. Důvodem je oslabená poptávka po cestování po pandemii koronaviru.

Podle šéfa Finnairu Topiho Mannera je zeštíhlení jedinou cestou, jak přežít. „COVID-19 znamená pro letectví jeho největší krizi. V provozu máme jen velmi malou část flotily, tržby nám výrazně klesly,“ řekl Manner.

Finnair je z více než poloviny státní. Kvůli přežití firma spustí další úsporné programy, které mají ušetřit nejméně 100 milionů eur.

Tagy Finnair
4 komentáře