Finnair našel uplatnění pro další dálková letadla, dva roky budou s posádkami létat pro Qantas

Airbus A330-300 v barvách Finnairu. Foto: FinnairAirbus A330-300 v barvách Finnairu. Foto: Finnair

Dopravce jako jeden z mála čelí slabší poptávce po dálkových letech kvůli zákazu letů přes Rusko.

Letecká společnost Finnair uzavřela s australským dopravcem Qantas smlouvu o dvouletém pronájmu letadel Airbus A330-300 včetně posádek. Finské společnosti to umožní více využít flotilu dálkových letadel, která už přes rok není využita tak, jak si dopravce představuje. Provoz dálkových letů musel Finnair částečně omezit loni po napadení Ukrajiny Ruskem. Firma přestala pro lety do Asie využívat ruský vzdušný prostor a musí létat výrazně delší trasou než v minulosti. O takové spojení ale není velký zájem.

Podle dohody začne jedno letadlo létat v říjnu 2023, druhé na počátku příštího roku. Kontrakt bude na dva roky s posádkami (tzv. ACMI pronájem), poté dalšího dva a půl roku bez posádek.

Letadla Finnairu mají být nasazena na linky ze Sydney do Bangkoku a Singapuru. Pro aerolinku jde o další pronájem její dálkové flotily, za poslední rok se dohodla na spolupráci například s Qatar Airways. „Díky této dohodě můžeme plně využít naše letadla A330 v ziskovém provozu,“ uvedl Antti Tolvanen, viceprezident Finnairu.

Qantasu umožní spolupráce s Finnairem nasazení vlastních letadel na jiné trasy a navýšení kapacity. V březnu příštího roku se má kapacita na dálkových letech dostat na sto procent úrovně před covidem. Ještě v květnu má do flotily dorazit další Boeing 787, do konce roku se vrátí do provozu další Airbusy A380. Tento týden obnoví Qantas spojení se San Franciskem, v červnu začne létat do New Yorku přes Auckland. „Poptávka po dálkových letech je mimořádně silná,“ uvedl šéf Qantas Alan Joyce.

Tagy Finnair Qantas
4 komentáře