Příští rok bude potřeba 27 tisíc nových pilotů, tvrdí výrobce simulátorů. Nezačínejte teď s výcvikem, varují odboráři

Kokpit CRJ-550. Foto: United AirlinesKokpit CRJ-550. Foto: United Airlines

Podle výrobce simulátorů bude už v roce 2022 potřeba tolik pilotů jako v roce 2019.

Velmi rozdílné představy o oživení letecké dopravy mají někteří hráči v oboru. Největší výrobce leteckých simulátorů CAE tento týden představil novou studii, podle které bude potřeba jen příští rok 27 tisíc nových pilotů. Britské odborové sdružení dopravních pilotů naopak zejména mladé lidi varuje, aby teď s pilotním výcvikem nezačínali.

CAE ve svém desetiletém odhadu počítá s tím, že do roku 2030 vznikne poptávka po 260 tisících nových pilotech. „I když poptávka po pilotech v letošním roce prudce poklesla, očekáváme návrat na původní stavy do roku 2022,“ uvedla firma v analýze. Podle ní i kvůli odchodu části pilotů do důchodu bude do konce příštího roku potřeba 27 tisíc nových pilotů. Podle CAE není důvod očekávat, že po konci pandemie letecká doprava neporoste.

Výhled výrobce simulátorů přišel jen čtyři dny poté, co britské sdružení dopravních pilotů (BALPA) varovalo všechny, kteří přemýšlí o zahájení pilotního kurzu. Podle sdružení mohou po úspěšném výcviku zjistit, že pro ně není práce.

Jen v Evropě je nyní kolem deseti tisíc pilotů bez práce. Mnoho pilotů pracuje na poloviční úvazek nebo s výrazně redukovanou mzdou. Jen u easyJetu je ve výcviku 200 lidí, u kterých není jasné, zda se vůbec dostanou k licenci, natož k práci,“ řekla Wendy Pursey z BALPA.

„V oboru bude méně práce, piloti budou bojovat o pozice i poté, co pandemie skončí. V této situaci by bylo neodpovědné, abychom zájemce o tuto práci nevarovali předem a nedoporučili jim jejich rozhodnutí začít výcvik odložit,“ dodala. Zájemcům o tuto práci doporučila, aby zatím získali zkušenosti a dovednosti v jiné profesi.

 

Tagy BALPA CAE výcvik pilotů
26 komentářů