Budeme pět dnů stávkovat, odhlasovali si britští piloti Ryanairu

Boeingy 737-800 v barvách Ryanairu. Foto: RyanairBoeingy 737-800 v barvách Ryanairu. Foto: Ryanair

Letecké společnosti Ryanair hrozí na konci srpna a na začátku září stávka. Piloti Ryanairu, kteří mají své základny ve Velké

Letecké společnosti Ryanair hrozí na konci srpna a na začátku září stávka. Piloti Ryanairu, kteří mají své základny ve Velké Británii, dnes odhlasovali dvě stávky o celkovém rozsahu pěti dní. Rozhodnutí přichází v době, kdy Ryanair na jedné straně mluví o propouštění a současně nabírá další piloty jinde.

Výsledky hlasování oznámilo britské sdružení dopravních pilotů BALPA v tiskové zprávě.  Důvodem je nespokojenost s vyjednáváním vedení firmy o kolektivní smlouvě a mzdách. Pro stávku se vyslovilo 80 % pilotů ze 72 %, kteří se zúčastnili hlasování. BALPA věří, že se podaří stávku odvrátit po jednání s vedením firmy.

Stávka je naplánována nejprve na čtvrtek a pátek 22. a 23. srpna, následně pak odboráři plánují třídenní stávku od 2. do 4. září. Ryanair označil verdikt odborářů jako zbytečné narušení provozu.

BALPA ve svém prohlášení uvedla, že stávka je i důsledkem toho, že Ryanair desítky let neuznával odbory. „Management neví, jak s nimi jednat. Ve firmě chybí řada standardních dohod, které by jakákoliv odborová organizace čekala na jakémkoliv pracovišti,“ uvedli piloti v prohlášení. Odboráři se dožadují jasné kolektivní smlouvy. Stávka hrozí Ryanairu i v Irsku, tamější piloti budou o protestu hlasovat v pátek.

Ve Velké Británii hrozí cestujícím i stávka zaměstnanců British Airways, dopravci nevyšel ani pokus zakázat ji u soudu.

Ryanair už před hlasováním upozornil, že BALPA sdružuje méně než polovinu pilotů Ryanairu ve Velké Británi. Firma současně uvedla, že loni piloti souhlasili s navýšením mezd o 20 %.

Šéf Ryanairu Michael O´Leary minulý týden uvedl, že kvůli nedostatku letadel a slabší poptávce bude muset firma propustit až 1500 lidí. Současně ale firma dál nabírá nové piloty. https://zdopravy.cz/ryanair-hrozi-propoustenim-az-1500-lidi-kvuli-brexitu-i-maxum-32266/

Tagy BALPA Ryanair stávka v Ryanairu
1 komentář