Piloti British Airways odvolali další stávku. Lety na 27. září zůstávají zrušené

A380 British Airways v Cardiffu. Foto: Nick Morrish /British AirwaysA380 British Airways v Cardiffu. Foto: Nick Morrish /British Airways

Piloti British Airways nebudou příští týden stávkovat, jak původně plánovali. Asociace pilotů BALPA dnes oznámila, že jde o vstřícný krok

Piloti British Airways nebudou příští týden stávkovat, jak původně plánovali. Asociace pilotů BALPA dnes oznámila, že jde o vstřícný krok k odblokovaní jednání o navýšení mezd. Není ale zdaleka jisté, zda 27. září skutečně letadla British Airways budou létat: aerolinky už minulý týden všechny lety na tento den zrušily a podle posledního vyjádření zatím analyzují situaci, zda se vyplatí v den stávky létat.

Šéf BALPA Brian Sutton v prohlášení uvedl, že doufají ve změnu přístupu British Airways a budou dál jednat tak, aby došlo k ukončení sporu. „Někdo musel vzít iniciativu do svých rukou, aby se tento spor konečně vyřešil.  Protože ze strany British Airways nevidíme snahu o tento krok, rozhodli jsme se stávku plánovanou na 27. září odvolat a pomohli k vyřešeni sporu,“ uvedli piloti. Současně si vyhradil možnost vyhlásit další termíny stávky.

Během stávky 9. a 10. září musely British Airways zrušit kolem dvou tisíc letů. Pro aerolinku nejde o jednoduché rozhodování, zda 27. září obnovit provoz: lety jsou již zrušené a za devět dní není jisté, zda se podaří letadla dostatečně vytížit.

British Airways nabídly pilotům během tří let navýšení mezd o 11,9 %. Podle pilotů firma vydělává tolik, že by jim měla přidat více.

Tagy BALPA British Airways stávka British Airways
1 komentář