Příbram přejmenuje autobusovou zastávku Stalingrad

Zastávka MHD Stalingrad v Příbrami. Pramen: Google Street ViewZastávka MHD Stalingrad v Příbrami. Pramen: Google Street View

Stalingrad se říkalo části města, kde v minulosti bydleli poradci z bývalého Sovětského svazu.

Příbram přejmenuje zastávku městské hromadné dopravy Stalingrad. Učiní tak kvůli historickým reminiscencím, dosavadní název podle kritiků odkazuje k bývalému režimu. Nově se bude zastávka jmenovat Hornických učňů, což je podle radnice vhodnější. Je to název ulice, kde zastávka Stalingrad leží. Se změnou se počítá od začátku prosince s novým jízdním řádem, řekl novinářům starosta Jan Konvalinka (za ANO).

„Byly tady opakované požadavky přejmenovat tuto zastávku, takže tak činíme,“ uvedl Konvalinka. Kromě toho od prosince město upraví i názvy některých dalších zastávek. Například Příbram, sídliště, náměstí 17.listopadu už bude jen Příbram, náměstí 17. listopadu. „Jde spíš o kosmetické úpravy a v některých případech o přejmenování,“ uvedla mluvčí města Eva Švehlová.

Stalingrad se říkalo části města, kde v minulosti bydleli poradci z bývalého Sovětského svazu, kteří měli v Příbrami pomáhat s těžbou uranu. Vedení města uvažovalo o přejmenování zastávky i v minulosti, například v roce 2019, nakonec k tomu však nepřistoupilo. „Nedošlo k tomu. Usnulo to. Ale teď už je to na spadnutí,“ dodal Konvalinka.

Tagy MHD Příbram
97 komentářů