Příbram po 11 letech zdraží MHD, 14 Kč za jízdenku bude i nadále jedna z nejnižších cen v zemi

Autobusy Mercedes pro příbramskou MHD. Pramen: ArrivaAutobusy Mercedes pro příbramskou MHD. Pramen: Arriva

Zdražení postihne méně pravidelné cestující.

Město Příbram se po 11 letech rozhodlo zdražit městskou hromadnou dopravu. I po změně ceníku ale zůstane místní MHD jednou z nejlevnějších v zemi. Důvodem zdražení jsou rostoucí náklady. Nový ceník dnes oznámila radnice na svých stránkách.

K poslední změně v platbě za cestu městskou hromadnou dopravou v Příbrami došlo v roce 2012, kdy bylo jízdné stanoveno na 12 Kč za jízdu, při platbě čipovou kartou, tzv. elektronickou peněženkou, bylo jízdné zvýhodněno na 10 Kč. „Dlouhých jedenáct let město Příbram drželo nastavené ceny jízdného, a to i přesto, že částka, kterou město hradí dopravci za ujetý kilometr se každoročně zvyšuje. To znamená, že provoz MHD budeme v letošním roce z rozpočtu města dotovat částkou téměř 55 milionů korun,“ řekl místostarosta Vladimír Karpíšek.

Nově bude jízdenka pro jednotlivou jízdu u osob od 15 do 60 let stanovena na 18 Kč při platbě v hotovosti či bankovní kartou u řidiče. V případě platby čipovou kartou zaplatí cestující 14 Kč (doposud byly částky 12 Kč hotově a 10 Kč čipovou kartou). U dětí od 6 do 15 let a osob nad 60 let se jízdné při platbě v hotovosti mění ze 6 na 9 Kč a při platbě čipovou kartou jízdné u této skupiny vychází na 7 Kč.

Ceny měsíčních jízdenek se zvyšují ze stávajících 300 Kč na 340 Kč u jízdenek pro osoby nad 15 let věku a ze 150 na 170 Kč u měsíčních jízdenek žákovských, studentských a seniorských.

Bezplatné jízdné zůstane zachováno u dětí do šesti let, držitelů průkazu ZTP a ZTP/P, dětských kočárků s dítětem a jednoho průvodce či občanů města Příbrami nad 70 let při odbavení čipovou kartou a dalších osob uvedených v seznamu tarifních podmínek MHD Příbram.

Tagy MHD Příbram Příbram
18 komentářů