Přesuny vozidel Českých drah. Ze žraloků budou zálohy, esa mizí z Plzně

Motorová jednotka 844 v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMotorová jednotka 844 v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Do plzeňského depa přejdou některé vectrony, končí další plecháče.

Změna jízdního řádu přinese i řadu přesunů vozidel Českých drah po celé republice. Důvodem takzvané redislokace je ztráta některých výkonů a nasazení  nových jednotek. Přehled hlavních změn poskytly deníku Zdopravy.cz České dráhy.

Dvě jednotky řady 844 RegioShark z linky L2 budou sloužit jako provozní záloha v Děčíně a Plzni v souvislosti s montáží ETCS  v roce 2023. Elektrizace trati z Olomouce do Uničova a Šumperka přinese uvolnění regionov řad 814 a 814.2 z Olomouckého kraje do Královéhradeckého kraje. Zde nahradí motorové vozy řady 810. Třívozové jednotky 814.2 budou jezdit z Hradce Králové do Jičína.

Královéhradecký kraj získá z linky L2 i motorové vozy řady 843. Posílí stávající provozní park v Trutnově. „Během roku 2023 se předpokládá přesunutí dalších uvolněných jednotek řady 814 do Královéhradeckého kraje a ukončení turnusového provozu řady 810 v regionu. Tyto Regionovy by měly být uvolněny během roku 2023 v souvislosti s nasazením modernizovaných motorových vozů RS 1 RegioShuttle, které jsou přistaveny k modernizaci v ŽOS Zvolen,“ řekl mluvčí Českých drah Emanuel Vittek.

K přesunu dojde i v oblasti lokomotiv. Výkony plzeňského depa převezmou z velké části namísto lokomotiv řady 362 stroje Siemens Vectron (řada 193). „Řada 362 bude přesunuta do Brna, Olomouce a Děčína. V Olomouci a Děčíně nahradí především lokomotivy řady 163, které přejdou do zálohy,“ dodal Vittek.

Postupně bude bude probíhat také odstavení lokomotiv řady 242 (plecháč) z provozu. Souvisí to s dodáním jednotek RegioPanter do Jihočeského kraje a s postupnou dodávkou jednotek „Moravia“ do Jihomoravského kraje. Dvě lokomotivy řady 263 pak budou přesunuty do Plzně, kde se uplatní v provozu na lince R 11 do Českých Budějovic.

Tagy 362 810 814 844 České dráhy redislokace
53 komentářů