Aer Lingus odkládá nové linky kvůli Airbusu, nová letadla mají zpoždění

A321LR v barvách Aer Lingus. Foto: AirbusA321LR v barvách Aer Lingus. Foto: Airbus

Irská letecká společnost Aer Lingus musela přistoupit ke škrtům ve svém letním letovém řádu. Důvodem není slabší poptávka, ale chybějící

Irská letecká společnost Aer Lingus musela přistoupit ke škrtům ve svém letním letovém řádu. Důvodem není slabší poptávka, ale chybějící letadla. Dodávka nových airbusů A321LR mají zpoždění a tak firma firma omezí některá plánovaná spojení přes Atlantik.

Aer Lingus to uvedl v tiskové zprávě.  Kvůli zpoždění v dodávkách letadel firma letos vůbec nespustí linku z Dublinu do kanadského Montrealu, na trase začne létat až příští rok. Původně měla provoz na nové lince začít v srpnu.

Současně dojde k omezení letového řádu na linkách z Dublinu do Filadelfie, Minneapolis/St Paul, Montreal a Hartford, stejně i tak ze Shanonnu do New Yorku. Na všechny tyto trasy chce firma nasadit A321LR, které mají nahradit Boeingy 757. Namísto původně plánovaných šesti frekvencí týdně bude firma létat pětkrát týdně.

Aer Lingus má objednáno celkem osm A321LR, první čtyři má firma podle plánu letos během prvního čtvrtletí letošního roku. Už teď je ale kvůli zpoždění Airbusu patrné, že je včas nedostane.

Aer Lingus není jedinou aerolinkou, která musí kvůli pozdní dodávce nových letadel rušit lety. Dvě společnosti uvedly zpoždění i jako jeden z důvodů krachu. Primera Air i Germania měly objednané nové airbusy, ale nedorazily včas. Firmy tak musela létat s náhradními stroji s vyšší spotřebou.

Irský dopravcem je další společností, který vidí budoucnost transatlantických letů v menších, úzkotrupých letadlech. Jejich větší nasazení umožňují především nové verze s prodlouženým doletem.

Tagy A321LR Aer Lingus Airbus Airbus A321LR
1 komentář