Přeložka silnice I/34 mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem získala územní rozhodnutí

Silnice I/34, Humpolec. Pramen: ŘSDSilnice I/34, Humpolec. Pramen: ŘSD

Podle ŘSD se zahájení stavby předpokládá v roce 2026, dnešní odhady nákladů činí 654 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokročilo v přípravě přeložky silnice I/34 u obce Věž na Havlíčkobrodsku. Pro téměř čtyři kilometry dlouhý nový úsek silnice (I/34 Věž – Skála) vydal aktuálně Krajský úřad Kraje Vysočina územní rozhodnutí.

„Nová komunikace se čtyřmi mosty a jednou mimoúrovňovou křižovatkou má zajistit větší bezpečnost silničního provozu a místní obyvatele ušetřit negativních vlivů dopravy,“ uvedl mluvčí ŘSD Jiří Veselý. Podle něj se zahájení stavby předpokládá v roce 2026, dnešní odhady nákladů činí 654 milionů korun.

Půjde o smě­rově nerozdělenou dvoupruhovou silnici. Začátek stavby je před stávající levotočivou zatáčkou před vjezdem do osady Skála. „Díky nové přelož­ce bude tato nebezpečná zatáčka zcela elimino­vána,“ sdělil Veselý.

Konec stavby je zhruba 600 metrů za obcí Věž ve směru na Havlíčkův Brod. Její součástí bude mimo jiné i 160 metrů dlouhý most přes údolí Perlového potoka. Připojení obce Věž řeší mimoúrovňová křižovatka na konci stavby.

Hotovo by mělo být v roce 2028.

I/34, přeložka silnice v úseku Věž - Skála. Pramen: ŘSD

I/34, přeložka silnice v úseku Věž – Skála. Pramen: ŘSD

Komunikace I/34 je důležitým silničním tahem, který vede ve směru České Budějovice – Třeboň – Jindřichův Hradec – Pelhřimov – Humpolec, kde kříží dálnici D1 a pokračuje dále na Havlíčkův Brod a Svitavy. ŘSD se ji snaží v posledních letech kultivovat obchvaty, staví se především v jižních Čechách. Letos v červnu se otevřela nová přeložka mezi Stráží nad Nežárkou a Lásenicí, od února se staví miliardový obchvat Lišova a Štěpánovic, chystá se například pětikilometrový západní obchvat Pelhřimova.

Tagy I/34 I/34 Věž - Skála ŘSD
9 komentářů