Na silnici I/34 se řidičům otevřela nová přeložka mezi Stráží nad Nežárkou a Lásenicí

I/34, Dolní Lhota obchvat. Pramen: ŘSDI/34, Dolní Lhota obchvat. Pramen: ŘSD

Stavba obchvatu Dolní Lhoty navázala na obchvat Stráže nad Nežárkou, který byl dokončen v roce 2007.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zprovoznilo novou přeložku silnice I/34 mezi Stráží nad Nežárkou a Lásenicí v jižních Čechách. Úsek je fakticky 2,7 kilometru dlouhým obchvatem Dolní Lhoty. Postavila jej společnost Swietelsky, která zvítězila v tendru s cenou 247 milionů korun.

Nová silnice je řešena jako dvoupruhová se dvěma úrovňovými křižovatkami, mezi které byl přidán jeden jízdní pruh pro předjíždění ve směru na Jindřichův Hradec. Nová komunikace má přinést řidičům vyšší bezpečnost a plynulost dopravy, obyvatelé Dolní Lhoty se zase zbaví trápení s tranzitní dopravou.

„Jsem rád, že se tato stavba se obešla bez výrazných komplikací a podařilo se ji zprovoznit pro řidiče o dva měsíce dříve, než bylo původně plánováno. Před dopravně rušným začátkem prázdnin je to dobrá zpráva pro řidiče i místní občany,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Silnice I/34 Stráž nad Nežárkou - Lásenice. Pramen: ŘSD

Silnice I/34 Stráž nad Nežárkou – Lásenice. Pramen: ŘSD

Stavba obchvatu Dolní Lhoty navázala na obchvat Stráže nad Nežárkou, který byl dokončen v roce 2007. Z dopravního hlediska však bude mít větší význam další stavba na I/34, kterou je obchvat Lišova a Štěpánovic. Desetikilometrová přeložka vyjde zhruba na miliardu. Stavba začala v únoru a skončí příští rok.

Komunikace I/34 je důležitý silniční tah, který vede ve směru České Budějovice – Třeboň – Jindřichův Hradec – Pelhřimov – Humpolec, kde kříží dálnici D1 a pokračuje dále na Svitavy. Je po něm současně vedena mezinárodní silnice E49, která z Třeboně odbočuje k hraničnímu přechodu Halámky.

Tagy I/34 ŘSD Stráž nad Nežárkou - Lásenice
23 komentářů